Nagyvilág

2013.03.08. 11:54

Ivica Dacic: hazugság, hogy Koszovó szerb föld

Belgrád/Budapest, 2013. március 8., péntek (MTI) - Ivica Dacic szerb kormányfő szerint hazugság az, hogy Koszovó szerb föld.

Belgrád/Budapest, 2013. március 8., péntek (MTI) - Ivica Dacic szerb kormányfő szerint hazugság az, hogy Koszovó szerb föld.

Dacic a NIN című belgrádi hetilapnak nyilatkozva beszélt erről, az interjúból idézett csütörtökön a VajdaságMa hírportál.

A szerb kormányfő úgy fogalmazott, hogy Szerbiában tíz éven át azt hazudták, hogy Koszovó szerb föld, s ezt még az alkotmányba is belefoglalták.

"Azt hazudták, hogy Koszovó a miénk, s ezt még az alkotmány is nyomatékosítja... A szerb elnök nem teheti be a lábát Koszovóba. A kormányfő sem. A miniszterek sem. A rendőrség sem. A katonaság sem" - mondta Dacic.

A miniszterelnök kifejtette, hogy Szerbiában Koszovó majdnem tíz esztendeig tabutéma volt, s ezzel kapcsolatban – hivatalosan – senki nem merte kimondani az igazságot. Szavai szerint a szerbeknek Koszovót csak elhagyni volt szabad. "Ennyire a miénk az föld és ennyire van érvényben ott a mi alkotmányunk és a mi törvényeink" - fűzte hozzá.

A kormányfő rámutatott arra is, hogy Szerbiára még ezután vár saját területének meghatározása, a valódi államhatárok kijelölése, akárcsak az, hogy Koszovóból – különösen az ott élő szerbek számára – mentsék, ami még menthető, s egy normális, biztonságos életet, s világos jövőképet biztosítsanak számukra.

"Ilyen módon és csakis ilyen módon lesz Szerbiának is jövője" - szögezte le Ivica Dacic.

A vajdasági honlap nyugati hírügynökségi elemzőket idéz, akik szerint Dacic kijelentése újabb jele annak, hogy Belgrád történelmi fordulatra készül, mégpedig nagyon sietősen, hogy biztosítsa az ország számára az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!