Határtalan napok Miskolcon, ötödszörre

Akt.:
Miskolc – Február 9–11. között ismét a határon túli kultúráé lesz a főszerep a Miskolci Nemzeti Színházban. Három napon át Nagyvárad három művészeti ága: színháza, képzőművészete és az irodalma mutatkozik be Miskolcon a Határtalan Napok rendezvénysorozaton.

A 2013-ban útjára indított Határtalan napok fesztivál meghatározó szerepet tölt be a magyarországi színházi és a határon túli magyar színházi élet közti kapcsolat fenntartásában és erősítésében. A Miskolci Nemzeti Színház céljának tekinti, hogy pusztán előadás-centrikus fesztivál helyett egy összművészeti, egész Miskolc számára jelentős eseményt hozzon létre – hogy hídfő legyen, mely összeköti a határ inneni és túli színházakat, városokat, magyarokat – fogalmaznak a szervezők.

Az idén a nagyváradi Szigligeti Színház vendégszerepel Miskolcon minden profilját bemutatva. A Szigligeti Társulat repertoárjából Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiáját láthatja a közönség a Játékszínben, valamint Csiky Gergely Buborékok című vígjátékát a Nagyszínházban. A Nagyvárad Táncegyüttes az Ütközések című táncjátékkal érkezik, a Lilliput Társulat pedig – amely a gyermek- és ifjúsági színházi előadásokra specializálódott – 1880–2020 (Idő-óda) címmel adja elő klipszínház, filmkoncert és digitális rituálé műfaji megnevezésű produkcióját. A határon túli képzőművészet és irodalom is képviselteti magát a hagyományokhoz híven. A Nagyszínház nézőtéri társalgójában Deák Árpád szobrászművész kiállítása nyílik, valamint Vendégségben a Törzsasztal címmel a Várad folyóirat beszélgetéssorozatának különkiadására várják a közönséget. A Játékszínben a nagyváradi Szigligeti Színház és a Várad folyóirat közös produkciója is bemutatkozik.

ÉM