Ha életveszélyes, akkor eltávolítják a jégcsapot

Akt.:
Ha életveszélyes, akkor eltávolítják a jégcsapot
Miskolc – Mit tehetünk a jégcsapokkal? Kinek a feladata a jégcsapok eltávolítása? – kérdezte lapunktól olvasónk.


„A hó, az ónos eső vagy a nappal megolvadó, majd éjjel visszafagyó jég képes meglazítani a tetőzetet, amely a cserepek vagy a kémény lehullásához is vezethet” – tudatta lapunkkal a B.-A.-Z. megyei katasztrófavédelem. „A házak tetejéről lezúduló hó vagy jeges hó káreseményt is idézhet elő, szerencsésebb esetben csak vagyoni kárt, súlyosabb esetben személyi sérülést.”

img_2822

Mint az kiderült, a tulajdonos a felelősség alól akkor mentesül, ha a káresemény elhárítása érdekében előzetesen minden tőle elvárható karbantartási intézkedést megtett, azaz ellenőrizte a tetőzet állapotát, hófogó­rácsokat szereltetett fel vagy ellenőrizte azok állapotát. Az ereszen meghízott jégcsap is veszélyforrást jelent a gyalogosokra nézve, a veszélyhelyzet elhárításáról és a figyelmeztető jelzésekről gondoskodnunk kell. A lakóépület előtt és mellett húzódó gyalogosjárda síkosságmentesítése az épület tulajdonosának felelőssége. Társasház esetén a társasház mint jogi személy, társasház hiányában a tulajdonosok közössége egyetemlegesen felel.

img_2807

A katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói csak abban az esetben vonulnak ki, amennyiben a jégcsapok miatt közvetlen életveszély áll fenn. Ekkor elsődlegesen a veszélyes területet kordonozzák körbe a tűzoltók, hogy a közvetlen életveszélyt megszüntessék, majd a tulajdonosnak kell gondoskodnia a jégcsapok eltávolításáról. Ha az ingatlan tulajdonosa nem rendelkezik megfelelő eszközökkel, akkor térítés ellenében vállalkozók vagy a tűzoltók eltávolítják a veszélyes jégcsapokat.

ÉM-JLIA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .