Ha a hó nem lett volna elég, megérkezett a jég is

Akt.:
Jég, hó, latyak, víz...
Jég, hó, latyak, víz... - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Az ónos eső nem segített a városgazdának, a járdák néhol járhatatlanok voltak Miskolcon.

Az elmúlt napokban kialakult hóhelyzetet csak tovább rontotta a szerda esti jegesedés, ónos eső. Már csütörtökön kora reggel olyan képek jelentek meg a közösségi oldalakon, amin jól látszott, Miskolc belvárosa, például a Szinva terasz és környéke, járhatatlan. Akik pedig kimerészkedtek az utcára, tapasztalhatták is: az ónos eső lefagyott, a járdákat jégpáncél borította. Csak a bátrabbaknak volt ajánlott útnak indulni. Igaz, sokszor nem a bátorságon múlott, sokkal inkább a muszájon: muszáj volt dolgozni menni.

Ez a baleseteknél is megmutatkozott, hiszen a mentőszolgálattól kapott tájékoztatás szerint gyakoribb volt, hogy fiatal sérültekhez riasztották őket, az idősebbek inkább otthon maradtak. „Közepesen erős volt a forgalmunk, az elmúlt 24 órában 300 riasztásunk volt a megyében, ebből 6-7 volt szerda este, ami csúszással kapcsolatos, csütörtök reggel pedig ennél is kevesebb” – tudtuk meg csütörtök délelőtt Bartha Tamás megyei vezető mentőtiszttől. Azt is elmondta, az elcsúszás leginkább végtagsérüléseket okozott.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Megkerestük a Miskolci Városgazdát is, hogy megtudjuk, hogyan és hányan dolgoznak a síktalanításon a városban. „Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak szórásán nyolc munkagép dolgozik. Míg a közterületeken négyszázan végeznek kézi hóeltakarítást” – érkezett a válasz csütörtökön.

Többé-kevésbé

Azt is megtudtuk, a városgazda szerint a keddi alásózással, ami a magasabban fekvő városrészeket, a forgalmas utakat, járdákat érintette, készültek az ónos esőre, és többé-kevésbé sikerült fenntartaniuk a rendet a városban.

– N. Szántó Rita –


Többször fordultak

Nem jelentősen, de az átlagosnál nagyobb forgalom volt a megyei kórház traumatológiáján csütörtökön. Az intézménytől kapott információ szerint csütörtök délelőtt a mentősök gyakrabban fordultak a sérültekkel.

Úgy tudjuk, az idősebbeket csípő tájéki, míg a fiatalabbakat alkarsérülésekkel vitték kórházba.

Napközben már az időjárás is besegített a síktalanításba, hiszen egyre több helyen olvadt meg a jég. A belváros járdáin jól látszott, a városgazda felsózta. A halomba fagyott hókupacok azonban továbbra is „díszítik” Miskolcot.