Forralt borral koccintottak Cserépfaluban

Akt.:
Készül a finomság
Készül a finomság - © Fotó: Tóth Balázs
Cserépfalu – Disznótoros ételek versenyeztek Cserépfaluban, tábori kemencében is süthettek a csapatok.

A településen nemrégiben először rendezték meg a Forralt boros disznótoros versenyt, ahol felelevenítették a régi disznóölések hagyományait, hogy átörökítsék a nagyszülők, dédszülők tudását.


A rendezvényhez gasztronómiai verseny is kapcsolódott, méghozzá három fő témában. A csapatoknak egy katonai tábori kemence is rendelkezésükre állt, hogy elkészítsék az ételeket.

Abálva kapták a vért

Az első kategória a hagymás sült vér volt, ebben a Vászon-vőgyi Vadászok vitték el az első díjat. Csetneki László zsűrielnök, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség régiós elnöke szerint ennek készítése régen is divat volt.


A tucatnyi csapat abálva kapta a vért, az ételek jól sikerültek. Igaz, ebben nincsenek nagy trükkök, nagy újdonságot nem lehet kitalálni, viszont odafigyelést igényel, volt, akié a kelleténél tovább volt tűzön.

Először szemmel…

A kéttucatnyi ételt felvonultató második, szalonna kategória legjobbja egy húsos füstölt és egy füstölt kenyérszalonna volt, ezt a Füzesabonyi Kertbarátok hozták. Csetneki László elárulta, rengeteg fajta házi szalonnát neveztek, volt abált, csécsi, toka, kenyér, füstölt, erdélyi, császár, ezeknek már mesterei a készítők. Díszítették is őket, így teljesen más fogyasztani őket, hiszen az ember először a szemével étkezik, ránéz, nagyot nyel, hogy ezt meg kell kóstolnia. Szerinte ezek is nagyon jól sikerültek. Megemlítette, rajongója a tokaszalonnának jó sok fokhagymával, jó sok pirospaprikával.


A harmadik kategória a böllértálak versenye volt. Ezeknél is igaz a mondás, ahány ház, annyi szokás, hogy mit tesznek rá. Lehet rajta hurka, kolbász, pecsenye, ami a disznótorokon a friss húsból a legjobb, de tepertőt, szalonnát – például frissen abált főtt szalonnát, akár zsírban, akár vízben, mindkettő jól működik – s egyéb érdekességeket, tarját, oldalast is lehet sütni. De megemlíthető a böllérmáj velővel, pirított karaj, alföldi hurka paprika és hagyma és máj nélkül, vaddisznómáj, sült káposzta. Ezt a versenyt a Bogács Csapata nyerte, amely egy második és egy harmadik díjat is bezsebelt, így az összetett elsőségért járó vándorserleg is az övék lett.

Tóth Balázs