Észak-Borsod Budapesten

By Marosréti Ervin
Észak-Borsod Budapesten
Ózd – A térség képzőművészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Budai várban.

Az észak-borsodi régióban élő képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Budai várban. A színes, gazdag kiállítási anyagból álló tárlat egyrészt a térség különleges néprajzi örökségét eleveníti fel, másrészt ízelítőt ad az itt élő alkotók munkáiból. Dédnagyanyák kelengyéje, szépapák ivócsanakja született újjá értő kezek munkájaként.
Az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület egy mindenki számára élhető térség megteremtését tűzte zászlajára. Harminc település lakóit szólították meg, újítsák meg közösen a vidéket. Dacolva a térségről kialakult negatív képpel, a helyi fiatalokkal közösen kívánják bebizonyítani, hogy nemcsak büszkék kulturális és környezeti örökségükre, hanem jövőt kívánnak építeni a múlt értékeire.

– Legyünk büszkék arra, hogy van egy ilyen fantasztikus kultúránk, a képek bizonyítják, hogy milyen természeti értékekben bővelkedik a térség – fogalmazott Farkas Éva, az Észak-Borsodi Leader Unió munkaszervezet-vezetője. Emellett olyan fiatalok vesznek minket körbe, akik nem eldobják örökségüket, hanem büszkék rá és tovább szeretnék vinni az értékeket.
A megújulni kívánó, a helyi identitástudatot a barkó és gömöri hagyományokban újra megtaláló térség a fiatalok révén támogatókra talált az innen elszármazott öregdiákokban is Roska Tamás, Győry Kálmán, Paládi-Kovács Attila, Peták István, Hajdú István vezetésével.
– Az ipar leépülése miatt Ózd és térsége nehéz helyzetben van immár évtizedek óta – tette hozzá Győry Kálmán, akadémikus. – Ugyanakkor vannak fiatalok, akik azért jönnek vissza a főiskola, egyetem elvégzése után, hogy megpróbáljanak valami újat csinálni. Ez nagyon sokat ígérő jelenség.
A munkáikat bemutató alkotók között van fafaragó, iparművész, fémműves. A budapesti születésű fazekas, Csizmadia Katalin tavaly áprilsban költözött Ózdra, a budai várban megnyílt tárlaton képviseli először az észak-borsodi régiót.
Térséggel kapcsolatban egyre többen emlegetik a „Legendák Völgye” jelzőt. A fiatalok kezdeményezésükhöz megnyerték hazánk nemzetközi hírű fiatal alkotóművészét Józsa Judit kerámiaszobrászt, aki az ifjonti lelkesedés mellett értékelte a tenni akarást, az elszántságot.
– Ez a kiállítás arra nagyon jó példa, hogy hogyan lehetünk büszkék helyi értékeinkre. Észak-borsod sokszor a depresszió, a munkanélküliség, a kilátástalanság szinonimája, ám ez a tárlat rácáfol erre és bizonyítja, hogy egy gyönyörű, virágzó térség – tette hozzá Dr. Eperjesi Tamás a Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetének az igazgatója.
A Magyar Kultúra Alapítvány épületében összeállított tárlat június 19-ig tekinthető meg, naponta 10 és 18 óra között.

– M. E. –