Hajdú-Bihar

2013.02.25. 11:27

Dr. J.-né L. Katalin ügyében ítélkeznek

Debrecen - A szocialisták korábbi „erős embere” valótlan adatok cégbírósági bejegyzésében segédkezett.

Debrecen - A szocialisták korábbi „erős embere” valótlan adatok cégbírósági bejegyzésében segédkezett.Akár ítéletet is hirdethet az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság a keddi első tárgyalás alkalmával a bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolt volt szocialista országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlési korábbi elnöke, dr. J.-né L. Katalin ügyében.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirati tényállása szerint a politikus a megyei területfejlesztési tanács elnökeként részt vett a közhasznú társaságként működő – koordinációs és adminisztráció feladatokkal megbízott – megyei fejlesztési ügynökség létrehozásában. A tanács 2003 májusi hatállyal felmondott az ügynökség könyvvizsgálójának és 2004 májusáig egy kft.-vel szerződött a munkára, azonban e két mozzanatot nem vezették át a cégnyilvántartásba. Amikor az ügynökség ügyvezetője 2004 májusában jelezte ezt a vádlottnak, a közhasznú társaság ügyvédjének – dr. Dobrossy Isván, a DISZ jelenlegi önkormányzati képviselőjének – tanácsára dr. J.-né L. Katalin saját hatáskörben eljárva két „alapítói döntést” hozott. Egyrészt a korábbi könyvvizsgáló visszahívását 2004 májusára módosította, míg a kft.-t papíron ekkortól bízta meg az említett tevékenységgel.

Mindkét lépés valótlan tartalmú volt, hiszen a tanács ténylegesen egy évvel korábban határozott mind a felmondásról, mind a megbízásról. Az ügynökség ügyvédje ennek ellenére a valótlanságokat a cégbíróságon bejegyeztette a cégnyilvántartásba.

A vádlott az okirat-hamisítás idején országgyűlési képviselő volt, mandátuma 2010 májusában szűnt meg. A Legfelsőbb Bíróság két évvel ezelőtt az ügynökség ügyvédjét és ügyvezetőjét megrovásban részesítette.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!