Bíróság dönt a hejőcsabai cementgyár környezeti engedélyéről

Még az engedélyre vár a hejőcsabai cementgyár...
Még az engedélyre vár a hejőcsabai cementgyár... - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Per a hejőcsabai cementgyár környezethasználati engedélyezésének ügyében.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tanácsa előtt van folyamatban a hejőcsabai cementgyár egységes környezethasználati engedélyezése ügyében született közigazgatási határozat felülvizsgálata.

Hatályon kívül helyezést!

A perben megtámadott határozatban a hejőcsabai telephelyen egységes környezethasználati engedélyt adtak ki a hatóságok cementipari tevékenység végzésére 2020. november 30-ig.

Dr. Gyurán Ildikótól, a Miskolci Törvényszék sajtószóvivőjétől megtudtuk, a felperesek szerint a meghozott határozat súlyosan jogszabálysértő, ezért kérik annak hatályon kívül helyezését.

Az engedélyezési eljárásban egy alap és egy módosító határozat kiadása történt meg, a keresetlevél szerint a módosító határozatban engedélyezték hulladék-együttégetés útján bizonyos hulladéktípusok hasznosítását. A módosító határozat lehetővé teszi, hogy a társaság gumiabroncs-beadagoló rendszert működtessen oly módon, hogy a gumiabroncs-hulladékot közúton, tehergépjárművel szállítják oda.

Alapelveket sért

Az elsőrendű felperes szerint a határozat számos anyagi és eljárásjogi szabálysértést megvalósít, alapelveket sért, sérti – többek között –a tulajdonhoz való jogot.

A határozatot támadja a bíróság előtt egy környezetvédelmi egyesület is, amely egyrészről sérelmezi azt, hogy az engedély – amely alapján gáztüzeléssel cementet kívánnak gyártani – nem foglalkozik a környező utcákra gyakorolt hatásával, a védőtávolság kérdésével. A gyár ugyanis beépült a több generáció óta lakott környezetbe.

Hangsúlyozzák, hogy sem belföldön, sem külföldön nincs arra példa, hogy lakott területen belül hulladék-együttégető működhessen, így nélkülözhetetlen a védőterület megléte. Ennek hiányában ugyanis álláspontjuk szerint 35 ezer ott lakó ember levegőjét teszik tönkre tudatosan. Az egyesület a levegőterheltségi adatok miatt is jogsértőnek tartja a határozatot. Statisztikai adatokkal kívánják alátámasztani, hogy a gyár bezárását követően mennyiben javult a város levegőjének állapota, mely azonban még a gyár működése nélkül sem megfelelő – különösen téli időszakban –, így a továbbszennyezés nem megengedhető hivatkozásuk szerint.

Kérik a kereset elutasítását

Az alperes szerint a határozat nem jogszabálysértő, valamennyi jogszabályi előírást betartottak, a különböző szakhatóságokat bevonták az eljárásba. A jogszabályi határérték túllépése nem állapítható meg, amennyiben pedig túllépés volt is a vizsgálat során, az nem áll összefüggésben a tevékenységgel, ezért a kereset elutasítását kérik.

– Szaniszló Bálint –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .