Az Aluinvent-DVTK folytatná a gyorsabb játékot

Akt.:
Tomlinsontól (fehérben) is kellenek a pontok
Tomlinsontól (fehérben) is kellenek a pontok
Miskolc – Hasonló az Aluinvent-DVTK helyzete, mint a Győr elleni mecc­s előtt: lenne miér­­t nyerni.

A női kosárlabda NB I/A 16. fordulójában szombaton 18.00-tól KSC Szekszárd – Aluinvent-DVTK meccset rendeznek a tolnai megyeszékhelyen. Bár a két csapat jelenleg azonos pontszámmal áll a tabellán, a Szekszárd helyzete jobb, ők ugyanis egy meccsel kevesebbet játszottak eddig, és kettővel kevesebb vereségük van, mint az ezen a téren ötnél tartó Diósgyőrnek. Hogy ez a különbség csökkenjen, hogy a két együttesnek a fordított párosításban lejátszott meccse miatt – amelyet a DVTK tavaly október 22-én hazai környezetben 56-51-re elvesztett – visszavágjon a piros-fehér együttes, győznie kellene. Ezek mellett azért is, hogy az alapszakasz végéig legyen esélyük beérni, megelőzni a most ötödik helyen álló Szekszárdot.

Sok oka van

A remélt siker nem minden alap nélküli, hiszen a múlt héten vasárnap az Aluinvent-DVTK idegenbeli rangadót nyert a legrangosabb európai kupasorozatban, az Euroligában szereplő, tavalyi bajnoki ezüstérmes Győr otthonában.

– Sok oka is van annak, hogy ez a győzelem különlegesnek mondható – mondta Miguel de Jesús López Alonso, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője. – Mivel az egész szezonban rengeteget dolgoztunk, és most, hogy komplett lett a csapatunk, azon voltunk, hogy mind a támadásban, mind a védekezésben tanultakat meg tudjuk valósítani immár beidegződésszerűen. Ez tulajdonképpen sikerült, egy nagyon fontos idegenbeli győzelemmel tudta bizonyítani azt a csapat, hogy kemény munkát végezett a szezon elejétől kezdve.

Viszont Győrben még nem tudott teljes csapattal felállni a Diósgyőr, ugyanis az amerikai Prahalis betegsége miatt nem lehetett jelen a meccsen. Ezen a héten azonban az irányító újra bekapcsolódott a közös munkába, így jelen állás szerint a legerősebb kerettel tud kiállni a Szekszárd ellen a DVTK.

– Mindkét csapat számára fontos meccs lesz ez a mostani – jelentette ki a piros-fehérek szakvezetője a soros bajnokiról szólva. – Mi ezen a héten azon dolgoztunk, hogy felépítsük azt a játékot, amivel sikeresek lehetünk ellenük. A Szekszárd egy meccsét, a Cegléd ellenit elhalasztotta a Pest megyei csapat Európa-kupa-mérkőzése miatt, így tulajdonképpen hetek óta erre a mostani csatára készülhettek, arra, hogy megvédjék a hazai pályájukat.

Használják a testüket

Arra a kérdésre, hogy mivel lehet készülni az ellen a csapat ellen, amelynek edzője olyan stílust honosít meg csapatainál, ami az agresszív kosárlabdát helyezi előtérbe, Miguel de Jesús López Alonso így felelt:

– A szekszárdiak sok karmunkával dolgoznak, sokat használják a testüket, a faulthatár környékén védekeznek. Elsősorban az lenne a fontos, hogy saját játékunkat tudjuk játszani ellenük, hogy minél kevesebb legyen a statikus játékhelyzet, hogy gyorsabb legyen a kosárlabda, hogy több legyen a rendezetlen állás a pályán. Ezenkívül fejben fel kell felkészülni arra, hogy ellenfelünk egy kicsit másképp játssza ezt a játékot.

– ÉM-BCS –


Játékosszavak

– Többletenergiát, motivációt adott a győri győzelem, ráadásul ezen a héten már végig komplett csapattal tudtunk készülni. Tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire fontos ez a meccs, sokat és jól dolgoztunk az elmúlt napokban annak érdekében, hogy eredményesek tudjunk lenni – mondta Tina Jovanovic, a Diósgyőr játékosa, aki arra a kérdésre, hogy a csapat játékoskeretének változása, a külső sor megerősítése, a magas emberek számának csökkenése mit hozott, így felelt: – Felgyorsult a játékunk azzal, hogy veszélyesebbek lettünk kívülről, és így belül Tomlinsonnal több lehetőségünk van játszani. Az új játékosok érkezte után napról napra egyre jobban megismerjük egymást, most, hogy komplettnek tekinthető a csapat, egyre nagyobb az összhang. Sok olyan csapat van Európában, akik hasonló szerkezetben, felfogásban játszanak, mint most mi, nálunk a magas emberek közül Szécsi Orsi és Adamecz Lilla is bevethető négyesben, de ők hármast is tudnak játszani. Másabb a játék, és ez lehet előnyös is.


A női NB I/A állása

1. PEAC-Pécs 15 12 3 1100-965 27

2. Uniqa Sopron 14 12 2 1179-874 26

3. CMB Cargo UNI Győr 13 10 3 993-870 23

4. VBW Ceglédi EKK 13 9 4 1034-875 22

5. KSC Szekszárd 12 9 3 861-723 21

6. Aluinvent-DVTK 13 8 5 935-779 21

7. Zalaegerszegi TE NKK 13 6 7 852-906 19

8. Vasas Akadémia 15 4 11 917-1109 17

9. PINKK-Pécsi 424 14 2 14 839-1064 16

10. BEAC Újbuda 13 1 12 832-1076 14

11. MTK-Budapest 13 1 12 730-1031 14