Anyagtudomány a csúcson a Miskolci Egyetemen

Akt.:
Az Anyagtudományi School-Túra keretében játékosan ismertetik meg a kart a diákokkal
Az Anyagtudományi School-Túra keretében játékosan ismertetik meg a kart a diákokkal - © Fotó: ME-MAK
Miskolc – Kitűnő lehetőséget kínál a jövő mérnökeinek a műszaki anyagtudományi képzés.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karát az anyagmérnökképzés hazai motorjaként ma már a képzés központjakét tartják számon.

A nálunk végzett mérnökök kiválóan megállják a helyüket.” dr. Palotás Árpád Bence

Versenyképes mérnökök

„Rendkívül széles ipari háttérrel rendelkezünk, és számos iparág várja a nálunk végzett anyagmérnököket – jelentette ki dr. Palotás Árpád Bence, a kar dékánja. – Csak a legfontosabbakat említve, végzett hallgatóinkat a polimeralapanyag-gyártó és -feldolgozó üzemek, vegyiművek, gumiipari, energetikai, építőanyag-ipari, mikroelektronikai anyagokat gyártó cégek, valamint – hagyományosan – a fémiparban működő alapanyaggyártó, öntő, hőkezelő, képlékenyalakító vállalatok alkalmazzák jó egzisztenciát biztosítva. Bátran jelenthetem ki, hogy mérnök hallgatóink a megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukra támaszkodva kiválóan megállják helyüket Magyarország gazdaságának húzóágazatában, a nemzetközi összevetésben is versenyképes járműiparban.”

„Több nagy céggel – például a közelünkben működő vegyipari óriással, a BorsodChemmel – is közösen dolgozunk nagy volumenű kutatási munkákban, amelyek célja termékfejlesztés” – hangsúlyozta a dékán. – Fontos, hogy ezekben a kutatási munkákban rátermett hallgatóink is részt vesznek. Az alsóbb évesek elsősorban mérési feladatokban, később azonban olyan szintű munkákban, amelyek megalapozzák későbbi diplomamunkájukat is.”

A duális képzés útján

„A mi karunk összességében egy kis intézmény, de ennek megvannak a maga előnyei is, hiszen a hangulat bensőségesebb, családiasabb, az oktatómunka színvonalasabb, hiszen például egy oktatóra átlagban mindössze tíz hallgató jut. Bátran kijelenthetem, hogy az anyagtudományi karon személyesen ismerik az oktatók a tanítványaikat és képesek személyre szabottan kialakítani a tananyagot.

A Műszaki Anyagtudományi Kar ipari partnereinek száma – az ország szinte minden részében – a duális képzés keretében meghaladja a félszázat és ez egyértelműen országos csúcs.

„A duális képzést azoknak a hallgatóinknak javasoljuk, akik úgy szeretnének diplomát szerezni, hogy mellé rögtön gyakorlatot is fel tudnak mutatni. Nem mellékes, hogy a képzési idő alatt fizetést is kapnak és ezzel saját megélhetésüket vagy képzésük költségeit tudják finanszírozni. A hallgatók válogathatnak az ajánlatok között, mert nagyobb kínálatot tudunk felmutatni, mint amennyi hallgatónk van. Újdonság, hogy ősztől Ózdon beindul kihelyezett képzésünk.

ÉM


Hallgatói vélemények a képzésről

Vincze Fanni Virág
Duális képzésben résztvevő (Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft.), 2. évfolyamos anyagmérnök hallgató.

„A lehető legjobb döntés volt a Műszaki Anyagtudományi Karon a járműipari öntész duális képzést választani. A Nemak Győr Alumíniumöntödében kiváló mérnököktől szerezhetünk gyakorlatot már az első félévtől. A már végzett mérnökök segítik az egyetemi tanulmányainkat, illetve fémipari alapismeretekkel is bővítik a tudásunkat, ami hagyományos képzésű gimnáziumból érkezve kifejezetten hasznos számomra. Ez a fajta képzés remek lehetőséget nyújt, hogy a diploma megszerzése után kellő tapasztalattal rendelkezzünk a karrierünk megalapozásához.”

Mester Enikő
Hagyományos rendszerű képzésben résztvevő, 2. évfolyamos anyagmérnök hallgató.

„A Műszaki Anyagtudományi Kar másodéves hallgatójaként elmondhatom, hogy eddigi tapasztalataim alapján a mi karunk kifejezetten értékeli a tehetséget és a tudni akarást, ezáltal nem engedi elveszni azokat az embereket, akik tényleg komolyan gondolják a leendő hivatásukat. Az oktatók minden lehetséges támogatást felajánlanak, és a kezdetektől szívesen fogadnak diákokat különböző projektekben. A Hallgatói Önkormányzat képviselőjeként az ösztöndíj-lehetőségekről is csak pozitívan számolhatok be, a tanulmányi ösztöndíjon kívül is több módon jutalmazzuk (valamint az egyes intézetek is) a jó tanulókat és az aktív, közösségi munkát végző hallgatókat. A selmeci diákhagyományoknak köszönhetően a diákok között is nagyon jó viszony alakul ki és a felsőbb évesek sok hasznos tippel és jegyzettel tudnak segíteni.”

Kocsis Vivien
Duális képzésben résztvevő (Modine Hungária Kft.), 1. évfolyamos anyagmérnök hallgató.

„A duális képzést azért tartom fontosnak, mert az egyetemi tanulmányok mellett szakmai képzést is kapok: belelátok egy gyár valós működésébe, a termelési folyamataiba, a mérnökség munkájába, ami által én is folyamatosan fejlődök. Partner­vállalatként azért választottam a Modine Hungária Kft.–t – amely már 26 éve van jelen Mezőkövesden mint autóipari beszállító –, mivel itt a gyártás csúcstechnológiás gyártógépekkel folyik és az iskolai tanulmányaimat folyamatosan figyelembe veszik a céges gyakorlat tervezése során. Úgy vélem, a duális képzés segít nekem jobban megérteni, elmélyíteni az iskolában szerzett elméleti tudást valós ipari környezetben.”

Sándor Zoltán Barnabás
Duális képzésben résztvevő (Takata Safety Systems Hungary Kft.), 1. évfolyamos anyagmérnök hallgató.

„Örülök, hogy a duális képzést, valamint a képzés keretében ezt a kart és a Takatát választottam. A vállalatnál eltöltött idő lehetőséget ad arra, hogy a gyakorlatban közvetlenül hasznosítható tudásra és tapasztalatra tegyek szert. Az elméleti ismeretek megszerzése mellett élvezem, hogy valódi problémákat kell megoldanom és van lehetőségem megismerni egy ipari cég mindennapjait.”


Játékosan hozzák közel a tudományt a diákokhoz

„Szeretnénk minél szélesebb körben ismertté tenni az anyagmérnök kifejezés mibenlétét, hogy minél több fiatal válassza magának ezt a szakmát, hivatást – fogalmazott dr. Mende Tamás, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánhelyettese.

Anyagtudományi School Túra, azaz miért válasszuk a duális képzést?

Látványos természettudományos kísérletekkel egybekötött bemutatót tartott csütörtökön az Anyagtudományi Kar.