Helyi közélet

2013.03.22. 09:22

Gyógyítás, határtalanul

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egyelőre orvosi konferenciabeszélgetésekkel tesztelik a földrajzi határokon átnyúló telemedicina rendszert.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egyelőre orvosi konferenciabeszélgetésekkel tesztelik a földrajzi határokon átnyúló telemedicina rendszert.A 457 840 euró költségvetésű projekt két fő partnere egyaránt sok szakmát ellátó intézmény, ez alkalmassá teszi őket a telemedicinális és telekonzultációs központi szerepre, míg a többi partner telemedicinális kimenettel rendelkező képi diagnosztikai munkaállomásokkal vesz részt a rendszerben. A projektbe bevont orvosok a már felállított rendszereken keresztül többszereplős konferenciákat szerveznek érdekes esetek megvitatására, számoltak be a csütörtöki sajtótájékoztatón. A későbbiekben kiterjesztenék többek között a sürgősségi ellátás alatti konzultációkra is. Így ha valaki a a szomszéd országban szorul sürgősségi ellátásra, azonnal felvehetik a kapcsolatot a későbbi fogadó intézménnyel, s közösen alakíthatják ki a terápiát.

Sokszintű kapcsolódás

A rendszer olyan új lehetőséget biztosít, amellyel a képi és szöveges egészségügyi adatok is megoszthatóvá válnak. Egyes kimutatások szerint a felesleges betegszállítások akár 80 százaléka megtakarítható a teleradiológiai konzultációval, és lehetővé teszi a kezelés korai megkezdését. A teleradiológia kisebb kórházakat, speciális szakterületeket is segíthet. Alrendszerének kiépítésével a képalkotó diagnosztikai eszközökkel létrehozott vizsgálati anyagot helytől függetlenül lehet leletezni. Ennek különös jelentőséget ad, hogy Magyarországon egyre kevesebb a kórházakban dolgozó radiológus. A teleradiológia képes az ellátás színvonalát ott is javítani, ahol nincs állandó radiológusi jelenlét.

ÉM-SzK

Az EU-s projektről

Vezető partner: B.-A.-Z. Megyei Kórház 

Határon túli partner: Fakultná nemocnica L. Pasteura Košice

Erzsébet Kórház, Sátoraljaújhely

Almási Balogh Pál Kórház, Ózd

Időkeret: 2011.06.01.– 2013.05.31.

A projekthez az Európai Unió által nyújtott, Európai Regionális Fejlesztési Alap által társfinanszírozott, támogatás összege összesen 388.104,47 EUR, a kormányzati társfinanszírozás 46.843,53 EUR, a résztvevő tagok által vállalt önrész 22.892 EUR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában