Este útnak indul Charles Simonyi, a magyar származású űrturista

Szombaton este, közép-európai idő szerint fél nyolc után egy perccel indul az űrbe a kazahsztáni Bajkonurból Charles Simonyi, a magyar származású amerikai milliárdos. A világ ötödik űrturistája, az útért 25 millió dollárt (4,5 milliárd forint) fizetett.

Az út 12 napig tart, ebből tizet a nemzetközi űrállomáson (ISS) tölt az 58 éves Simonyi. A Szojuz TMA-10-est az orosz Oleg Kotov vezeti, a fedélzeti mérnök a szintén orosz Fjodor Jurcsihin lesz. A két orosz leváltja a nemzetközi űrállomáson 190 napja szolgálatot teljesítő orosz Mihail Tyurint és az amerikai Miguel Lopez-Alegriát. Simonyi velük tér vissza a Földre, a tervek szerint április 20-án.

Az Egyesült Államokban élő milliárdos – aki egyebek mellett a Microsoft Word-öt fejlesztette ki – kevés személyes holmija között elviszi az útlevelét, amelybe fönt pecsétet ütnek, és két magyar gyermek rajzát, amelyeket a Nemzetközi Űrállomáson dedikál. Mindezek mellett amerikai és magyar zászlók is lesznek a csomagjában.

A magyar származású amerikai űrturista az űrbe magával visz egy régi számítógépes memóriaszalagot egy 60-as évekbeli szovjet számítógépből. “Csak, hogy emlékeztessen, hogyan is kezdődött az egész” – mondta Simonyi, aki 1956-ban, 17 éves korában hagyta el Magyarországot. Vagyonát a 80-as években szerezte a Microsoftnál dolgozva.

Simonyi elődei a világűrben az amerikai Dennis Tito, a dél-afrikai Mark Shutterworth, az amerikai Gregory Olsen és az amerikai-iráni Anousheh Ansan voltak.