Este tetőzik a Hernád Hidasnémetinél

Várhatóan este tetőzik a Hernád folyó Hidasnémetinél a számítások szerint 410 centiméteren. Ez megközelíti az eddig mért legmagasabb értéket. A szakemberek csütörtöktől dolgoznak azon, hogy a gyengébb pontokat homokzsákokkal megerősítsék.

Péntek estére várható, hogy a Hernád tetőzik Hidasnémetinél 410 centiméteren. Szentiványi Árpád, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság műszaki ügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ez az érték már megközelíti az eddig mért legmagasabbat. 2006-ban ugyanis 434 centimétert mértek, ennél még nem volt magasabb a folyóállás.
Szentiványi Árpád leszögezte, hogy mivel a korábbi években is voltak már komoly árvizek, így az önkormányzatok és az illetékes hatóságok is felkészültek a helyzetre. Már csütörtök óta zajlik a folyó mentén a leggyengébb pontok megerősítése. Nagyjából háromszáz ember dolgozik ezen: a helyiek, illetve a vízügyi hatóság által már korábban alkalmazott alvállalkozók.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint ezen a területen a védekezésre eddig 2000 darab homokzsákot, csaknem 1500 négyzetméter kertészeti fóliát és fáklyákat adtak a szakembereknek.

A Hernád – várhatóan – vasárnap Gesztelynél tetőzik majd körülbelül 420 centiméteren. Az előrejelzések szerint a gyűjtőterületein nem várható sok csapadék, így újabb árhullám sem.

Jelenleg egyébként országszerte 95 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség. A Hernádon 71 kilométeren harmadfokú, a Répcén pedig 24 kilométeren elsőfokú. A Répce vízszintje várhatóan még hétvégén eléri a másodfokú készültségi szintet, ugyanígy a Lajta is. A következő napokban a Bodrogon is az eddigieknél is intenzívebb áradásra lehet számítani, a folyón a jövő hét közepén rendelhetik el a másodfokú riasztást.