Este rajtol a kontinenstorna

Este rajtol a kontinenstorna
Már csak néhány óra van hátra és elrajtol Európa leginkább várt sporteseménye, a labdarúgó Európa-bajnokság.

A kezdőrúgást Bázelben végzik el szombaton este 18 órakor, ahol a házigazda svájci válogatott Csehország ellen lép pályára a nyitómérkőzésen. Ezt a találkozót a Portugália-Törökország összecsapás követi késő este.

A tornát másodjára rendezi közösen két ország, legutóbb a 2000-es EB-nek volt két házigazdája, Belgium és Hollandia. A mostani két rendező, Ausztria és Svájc. A legutóbbi, portugáliai EB óriási meglepetést hozott, akkor ugyanis az előzetesen gyengének jósolt Görögország tudta elhódítani a trófeát. A hellének sikerére idén sem sokan fogadnának, a fogadóirodák inkább Olaszország, Spanyolország, Németország vagy Franciaország végső győzelmét valószínűsítik.

AZ UEFA vezetői körülbelül 1,3 milliárd eurós bevételt várnak a tornától, amely a televíziós és reklámbevételekből jönne össze. A közvetítési jogokat egyébként világ szinte összes országának eladták. Ez a harmadik legnézettebb sportesemény a Földön a világbajnokság és az olimpia után. Az EB-n résztvevő országok között fejenként 7,5 millió eurót osztanak szét, ez növekedhet a megszerzett pontok számával. A végső győztes így akár 23 millió euróval is gazdagodhat.