Esővízzel működő uszoda Melbourne-ben

Környezetbarát szabadidő-központ épül az ausztráliai Melbourne-ben, ahol az olimpiai mértű uszodát is a tetőkről begyűjtött esővízből töltik fel. Az új technológiával 26 millió liter ivóvizet takarítanak meg évente.

Az ivóvíz megspórolását elsősorban az uszoda, valamint a stadion és a könyvtár tetejére hulló csapadék begyűjtésével oldják meg. A víz a tetőkről egy kétmillió literes tartályba kerül, ahonnan az uszoda medencéjének feltöltésére, a wc-k öblítésére, valamint locsolásra használják.

Az uszoda üzemeltetéséhez felhasznált vizet aztán ismét megtisztítják és újra felhasználják.
A szabadidő-központ két éven belül készül el teljes egészében és egy 50 méteres medencét, gyermek- és tanulómedencét, hidromasszázs medencét, és sportolásra alkalmas területet foglal magában. A beruházás értéke 37 millió ausztrál dollár, vagyis több mint öt és fél milliárd forint.

A helyi önkormányzat reméli, hogy példájukat nemcsak Victoria államban, hanem egész Ausztráliában követni fogják és olyan szolgáltatások létesülnek majd, amelyek a környezet megóvását és a fenntartható fejlődést helyezik előtérbe.Sporthírek