Esővíz tört be egy kínai bányába: 172-an rekedtek a föld alatt

172 bányász rekedt egy kínai szénbányában, miután esővíz tört be a járatokba, jelentette az állami média szombaton. A mentést heves esőzések akadályozzák.

Összesen 756 bányász dolgozott a mélyben, amikor helyi idő szerint péntek kora délután víz tört be a járatokba, és közülük 584-et estére sikerült kimenteni – közölte Santung tartomány egyik vezető tisztségviselője. A tragédiát az okozta, hogy egy, a heves esőzések miatt megduzzadt folyó áttörte a bánya egyik gátját, és egy használaton kívüli járaton keresztül a víz bejutott a járatokba, jelentette a Xinhua állami hírügynökség. A baleset Pekingtől 450 kilométerre délre található Hszintaj város közelében történt.

A kínai szénbányák a világ legveszélyesebb munkahelyeihez tartoznak: a hivatalos adatok szerint 2006-ban több mint 4700 bányász vesztette életét különböző balesetekben, míg független szervezetek szerint ez a szám meghaladja a húszezret.

Pénteken a keleti Csianghszi tartományban 14 embert kellett kimenteni egy vízzel elárasztott szénbányából. Augusztus elején pedig 69 vájár rekedt Henan tartomány egyik szénbányájában: őket három nap után tudták kimenteni az elárasztott járatokból