Esőben is nagyüzem a szabadtéri színházaknál

A folyamatos esőzések és rossz idő ellenére sem maradt el eddig előadás idén a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Margitszigeten és a Városmajorban, Zsámbékon és Gyulán sem. Amennyiben az időjárás miatt mégis elmarad előadás, és még az esőnapon sem tudják azt pótolni, akkor a nézőknek visszatérítik a jegyek árát – összegezte a Független Hírügynökségnek Gedeon József, a Szabadtéri Színházak Szövetségének ügyvezetője.

Tizenöt év óta először fordul elő, hogy a nyári szezon idején három egymást követő napon is esik az eső – foglalta össze Gedeon József. Az ügyvezető, aki egyben a Gyulai Várszínház igazgatója is, elmondta: náluk az idei évadban még nem maradt el előadás. Igaz, tette hozzá, ők viszonylag könnyű helyzetben vannak, ugyanis amikor remény sincs a szabadtéri előadás megtartására, bemenekülnek a művelődési központba. Ugyanez a helyzet például a Zsámbéki Nyári Színházzal, nekik is van alternatív megoldásuk – a helyi művelődési ház, tette hozzá.

A Szegedi Szabadtári Játékok igazgatója érdeklődésünkre elmondta: ők nincsenek olyan szerencsés helyzetben, mint a gyulai vagy zsámbéki kollégák, nekik nincs menekülési útvonaluk. Bátyai Edina ugyanakkor hozzátette: eddig náluk sem maradt el előadás, az eső csak próbákat érintett. A Dóm téren egyébként az elmúlt években csak egyszer fordult elő, hogy elmaradt előadás, 2005-ben egy néptáncgála, emlékeztetett az igazgató.

A budapesti Szabad Tér Színház előadásait is maradéktalanul megtartották idén, közölte szerkesztőségünkkel az intézmény ügyvezetője. Bán Teodóra érdeklődésünkre elmondta: miután a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpaduk is fedett, így ők esőben is szoktak előadásokat tartani. Az ügyvezető hangsúlyozta: a nézők általában kitartanak az időjárás viszontagságai ellenére is. A Szabad Tér Színház kezdte a legkorábban az évadot, június 10.én, és az azóta eltelt több mint egy hónapban több olyan előadásuk is volt, amit esőben tarottak meg, közölte Bán Teodóra.

Kérdésünkre válaszolva, hogy mi történik akkor, ha az eső az esőnapot is elmossa, vagyis elmarad az eéőadás, Gedeon József elmondta: az összes szabadtéri színháznál az a gyakorlat, hogy ilyen esetben a nézőknek visszatérítik a jegyek árát. Az ügyvezető hozzátette, reméli, hogy az augusztus közepéig-végéig tartó szabadtéri évadban egyik teátrum sem kényszerül erre a lépésre.Sporthírek