Eskütétel az új török parlamentben

Megkezdődött a hivatali eskütétel az új török parlamentben szombaton. Az új parlamentnek hamarosan köztársasági elnököt kell választania. Áprilisban ez a parlamenti szavazás robbantotta ki azt a politikai krízist, ami miatt végül előrehozott választásokat kellett tartani. További feszültséget okoz, hogy 1991 óta először kurd politikusok is bejutottak a parlamentbe.

Az 550 törvényhozónak egyenként, abc-sorrendben kell a demokratikus török köztársaságra felesküdnie. A ceremónia várhatóan helyi idő szerint éjfélig tart.

A miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan iszlám gyökerű pártja elsöprő győzelmet aratott az előrehozott választásokon a múlt hónapban. A voksolást azért kellett november helyett júliusban megtartani, Erdogan pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nem tudta köztársasági elnökké választatni külügyminiszterét, Abdullah Gült. Az ellenzék bojkottja megakadályozta a két parlamenti szavazást áprilisban és májusban is. A világi Törökországot féltők hatalmas tömegtüntetéseket tartottak az iszlám kötődésű Gül ellen, végül a hadsereg is közölte, nem hagyja, hogy veszélybe kerüljön a demokratikus világrend.

Az AKP korábbi kezdeményezésére októberben népszavazást tartanak arról, hogy a köztársasági elnököt a parlament helyett közvetlenül a nép válassza. Gül jelezte, mindenképpen elindul, mivel szerinte az AKP elsöprő választási győzelme az ő jelölésének népszerűségét bizonyítja.

A kurd Demokratikus Társadalom Pártjának (DTP) képviselői megígérték, hogy nem provokálnak az 1991-eshez hasonló botrányt, amikor az első kurd képviselőnő azt mondta, kényszer hatására tette le az esküt, majd kurdul beszélt. Később több DTP-s képviselőt bebörtönöztek azzal a váddal, hogy támogatják a szeparatista Kurdisztán Munkáspártot (PKK). Az EU nyomására Törökországban azóta több, kurdok elleni rendelkezést visszavontak.

A júliusi választásokon a hatalmon maradt Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 341 parlamenti helyet kapott, a Köztársasági Néppárt(CHP) 99-et, a Nacionalista Akciópárt 70-et, a kurd Demokratikus Társaság/Társadalom Pártja (DTP) 20-at, a Demokratikus Baloldal Párt pedig 13-at. A maradék 7 mandátum független képviselőké lett, köztük egy kurd aktivistáé, aki valószínűleg csatlakozni fog a DTP-hez.Sporthírek