Eseményekben gazdag évad után a Miskolci Nemzeti Színház

By Pap Gyula
Akt.:
Eseményekben gazdag évad után a Miskolci Nemzeti Színház
Miskolc – Félezer alkalommal töltötték meg a színház nézőterét, meghaladták a kétszázezeres nézőszámot.

„Egy város fejlődését alapvetően meghatározza a kulturális pezsgés” – mondta köszöntőjében Dr. Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere a Miskolci Nemzeti Színház évadzáró ülésén pénteken. A szükséges költségmegtakarítás közepette a színházra és az oktatásra ezért inkább többet kellene költeni – hangsúlyozta, elismerően szólva az elmúlt évad teljesítményéről.

„A művészet azért van, hogy ne pusztuljunk bele az igazságba” – kezdte évadzáró beszédét egy Friedrich Nietzsche idézettel Halasi Imre igazgató. Méltatta a színház társulata által elvégzett munkát, kiemelve több mint ötszáz alkalommal töltötték meg a nézők a színház nézőterét, meghaladták ezzel a kétszázezeres nézőszámot.

Szerteágazó munka

Jellemző momentumként említette 2011 május 4-ét, amikor a helyi Apácák előadás mellett, a fővárosban a Thalia Színházban és Regensburgban az Operett Gálán is a miskolci színház művészeivel találkozhatott a közönség. A rekordszámú saját előadás mellett a direktor többek között kiemelte a tánckar jótékonysági előadását, a beavató színházi produkciót, a farsangi opragálát, a Tánchétvégét és a lapunkkal folytatott harmonikus és gyümölcsöző kapcsolat példáját az Észak-fok együttműködést. Bejelentette az új évad jelentősen csökkentett költségvetése ellenére sikerült a foglalkoztatotti béreket megtartani, ám a programon szűkíteni kellett. A nagyszínházban négy, a kamarába három bemutatót illetve felújítást terveznek és egy-egy új darab lesz a Játékszínben és a Csarnokban. A Nyári Színházban nem lesz bemutató, az Egy bolond… című darabot láthatja majd a közönség négy alkalommal. Az ünnepség végén díjakat és elismeréseket adtak át a színház dolgozóinak.

ÉM-PGY


Színházi díjazottak

Az idén első alkalommal kezdeményeztünk olvasóink között szavazást az év legnépszerűbb színészét keresve. Jancsó Dóra lett az Észak-Magyarország olvasóinak szavazatai alapján az Év Színésze.

Évadzáró társulati ülés a Miskolci Nemzeti Színházban

A társulat szavazatai alapján díjazottak:

  • Legjobb színész: Cservenák Vilmos
  • Legjobb színésznő: Fabók Mariann
  • Legjobb rendező: Halasi Imre Jászai-díjas, Érdemes művész

A közönség szavazatai alapján:

  • Ábrahám István-díj: Vida Péter
  • Máthé Baba-díj: Seres Ildikó Jászai-díjas