Esélytelennek tűnik a Ganz bevonása

Ganz villamos Debrecenben
Ganz villamos Debrecenben
Debrecen – A sorozatos kudarcok miatt a meghívásos közbeszerzési eljárás hozhat eredményt.

Jóllehet a debreceni 2-es villamosvonal járműbeszerzésére kiírt közbeszerzési pályázat ötödik fordulója is eredménytelenül záródott, Pajna Zoltán debreceni alpolgármester nem lát arra esélyt, hogy az eddigi pályázók helyett a magyar érdekeltségű Ganz legyen a befutó. Erről azután kérdeztük, hogy Miskolc polgármestere a napokban felvetette: élére állna annak a kezdeményezésnek, melyben összefognának a hazai villamosprojektekben érdekelt, és a közbeszerzési eljárás során sorozatosan kudarcot vallott városok. Kriza Ákos arról is beszámolt, hogy felvette a kapcsolatot a magyar Ganz gyár képviselőivel, akik szerint rendelkeznek azzal a technikával, amellyel a villamosok elkészíthetők, összeszerelhetők.

Költséges a villamosközlekedés fenntartása

Debrecen egyébként azért is kerülhetett képbe, mert a város tömegközlekedését működtető DKV Zrt. jelenleg is Ganz-Hunslet típusú villamosokat üzemeltet. Ezzel kapcsolatban Pajna Zoltán úgy fogalmazott: éppen emiatt elég költséges a villamosközlekedés fenntartása, ugyanis az 1997-ben leszállított 11 járműhöz a gyár már régen nem tud folyamatos alkatrész-utánpótlást biztosítani.

Hozzátette, továbbra is ragaszkodnak az eddigi eljáráshoz, és nem zárja ki a meghívásos közbeszerzést sem, amihez azonban az Európai Uniónak kell engedélyt adnia, és azon mindenképpen eredményt kell hirdetni. Végső soron egyébként valószínűleg ez marad, hiszen már öt közbeszerzési eljárás végződött eredménytelenül, mert a vesztesek minden esetben döntőbírósághoz fordultak. Arra viszont az alpolgármester nem lát esélyt, hogy egy ilyen eljárásban a Ganz is részt vehetne.

HBN-ÉP


Ganz-villamos: ez is csak egy esély…

eszak | 2010.11.09 17:22
Miskolc – A Ganz nem kívánt nyilatkozni, a közbszerzési tanácsadó szerint több városnak könnyebb lehet együtt…

Olvasói levél: “Magyar villamosok: álmok álmodói”

eszak | 2010.11.09 15:40
Miskolc – A legújabb hírek szerint Miskolc összefogna azokkal a magyar városokkal, amelyek szintén villamos beszerzés előtt állnak, hogy a sok sikertelen pályázat után magyar villamosokat vásárolhassanak – írja Olvasónk.

Ganz villamosok Miskolcra?

eszak | 2010.11.08 20:08
Miskolc – A miskolci polgármester felvette a kapcsolatot a magyar járműgyártó céggel.

Karácsony előtt már jár a villamos

eszak | 2010.11.04 13:12
Miskolc – A munkások december közepéig dolgoznak, utána visszaáll a villamosközlekedés.

Zöld Nyíl: Sikertelen a villamostender

eszak | 2010.11.03 15:28
Miskolc – Immár a harmadik, a villamosok beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás lett eredménytelen Miskolcon.

Nézőpont: Még nem érett meg a Zöld…

eszak | 2010.11.02 14:39
Bár a miskolci Zöld Nyíl villamos projekt lebonyolítói jó előre szóltak, mégis számomra kicsit visszás helyzet, hogy a nem kis tortúra árán elkészült miskolci belvárosi villamos pályán pénteken néhány kivénhedt bécsi villamos tette meg az első métereket. Szaniszló Bálint jegyzete.

Nézőpont: Szerencse-villamos

eszak | 2010.10.22 09:55
Néhány hét (vagy már csak napokban kell számolni?) és újraindul a villamosközlekedés a miskolci belvárosban. Egy jó ideig azonban a régi villamosokat kell elviselnünk, és még senki nem tudja megmondani, hogy meddig. Hajdu Mariann jegyzete.

Továbbra sem tudni, mikor lesz villamosunk

eszak | 2010.10.20 20:28
Miskolc – A Közbeszerzési Döntőbizottság döntésén múlik, hogy mikor hirdethetik ki a villamostender eredményét.

Zöld Nyíl: Zárolták ugyan a pénzt, de lesz

eszak | 2010.10.13 15:33
Budapest, Miskolc – Az Európai Bizottság szeptemberben arról tájékoztatta a kormányt, hogy a Közlekedési Operatív Program közbenső kifizetéseit felfüggeszti, mert 53 közbeszerzés esetében merült fel szabálytalanság gyanúja, 15-nél már az eljárás is jogsértő volt, adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napokban.

Olasz villamosok Debrecenbe

eszak | 2010.10.09 12:15
Miskolc – Debrecenben sikerrel zárult az ötödik közbeszerzési eljárás, ugyanaz a cég nyert, mint Miskolcon, márciusban.