Erzsó: 16 év alatt 18 érem

Ambrus Erzsébet
Ambrus Erzsébet
Ambrus Erzsébet személyében a magyar női kosárlabda meghatározó alakja búcsúzott el a sportágtól a múlt héten vasárnap, a miskolci városi sportcsarnokban. 

A múlt vasárnap lejátszott DKSK Miskolc – MiZo-Pécs élvonalbeli női kosárlabda bajnoki előtt búcsúztatták el az aktív kosárlabdázással az előző szezon végén felhagyó Ambrus Erzsébetet, aki két nemzet válogatottjában is szerepelt, és mind a magyar bajnokságban, mind a Magyar Kupában mindegyik éremből legalább egyet begyűjtött eredményekben gazdag pályafutása során.

– 1990-ben országot váltani, 17 évesen, mennyire volt bonyolult vagy egyszerű, és mi volt az indulásra serkentő ok?

Ambrus Erzsébet: – Azon a nyáron csapatommal a bonyhádi tornán szerepeltünk, ott találkoztunk Király Sándorral, a DKSK akkori edzőjével, aki azzal állt elő, hogy szeretné, ha Madaras Judittal együtt Miskolcon folytatnám a pályafutásomat. Volt néhány tárgyalás még ebben az ügyben, Judit jött nyáron, de akkor én még úgy gondoltam, hogy előbb leérettségizem, és csak azután jövök. Majd októberben mégis úgy határoztam, hogy nem várok egy évet, befejezem Magyarországon az iskolát.

 

16 év alatt három klubban játszott, ebből a Postásban kilenc évet, egy szezont Pécsett, hatot pedig Miskolcon. Nem mondhatni, hogy vándormadár lenne.

Ambrus Erzsébet: Azért igazoltam a Postába, mert akkor úgy éreztem, hogy egy új közösségben is ki kell próbáljam magam, a játékomat. Sopronból aztán kényszerből jöttem el, mint ismert, megszűnt a klub, és bár a DKSK akkor is hívott, úgy véltem, hogy a Pécsnek nem szabad nemet mondanom, hiszen az Euroligában próbálhattam ki magam, és a bajnoki elsőségért szállhattam harcba, sikerrel. De végül aztán csak bekereteztem a pályafutásomat.

 

Tudom, hogy nehéz lesz, de ha egyet kellene megneveznie a sok szép emléke közül, akkor mi lenne az?

Ambrus Erzsébet: Az 1993-ban az itteni Magyar Kupa győzelem, az első aranyérem megszerzésének pillanata, egészen pontosan a BSE elleni döntő végét jelző dudaszó, amikor a közönség egy emberként betódult a pályára a miskolci városi sportcsarnokban, sodortak minket, mint az ár, néhány másodperc múlva pedig már a levegőben voltunk.

 

– Eszébe jutott ez több mint 14 évvel később ugyanott, a múlt vasárnapi búcsú idején?

Ambrus Erzsébet: Nem mindenre emlékszem, nagyon megható volt az a néhány perc, ezúton is köszönöm mindenkinek, aki ott volt. Nagy meglepetés volt, hogy a nevelőedzőm, és szülőföldemről egy kis busznyi baráti társaság csak azért utazott egy nap alatt oda-vissza 1500 kilométert, hogy jelen lehessen a búcsúztatásomon.

 

Ezzel végleg lezárult Ambrus Erzsébet és a kosárlabda kapcsolata?
Ambrus Erzsébet: Igen, csak nézőként fogok felbukkanni a sportcsarnokban, ha időm engedi. Néhány hónapja van ami kitöltse az életemet, a két kislányom személyében. De szerencsére az ikrek, Zsófia és Dóra rendes gyerekek, esznek, alszanak.

 

– És mi lesz, ha egy picit nagyobbak lesznek a gyerekek?

Ambrus Erzsébet: Ezen nem gondolkodtam, 25 évi kosárlabdázás, és az ezzel járó időbeosztás csak kis szabadságokat engedélyezett, most élvezem, hogy nincsenek ilyen jellegű kötöttségeim. És, hát ott van Sepsiszentgyörgyön a vállalkozásom, a Téglás Panzió, úgyhogy lesz miért ingázni lakhelyünk Arnót és a szülőföld között. Ezt a kétlakiságot június 23-a előtt pár nappal kezdjük, ugyanis ekkor lesz a gyerekek keresztelője Sepsiszentgyörgyön.

BCs

Névjegykártya:

Név: Ambrus Erzsébet
Születési hely, idő: Sepsiszentgyörgy, 1972. 11. 21.
Állampolgárság: magyar, román
Nyelvismeret: magyar, román, angol
Válogatottságainak száma: 8 (román) + 5 (magyar)

Klubjai:
Diósgyőr (1990-94),
Soproni Postás (1994-2003),
Pécs (2003/04),
Diósgyőr (2004-06)

Legnagyobb eredményei:
1-szeres Euroliga-bronzérmes (Pécs: 2004)
1-szeres magyar bajnok (Pécs: 2004)
3-szoros magyar bajnoki ezüstérmes (Diósgyőr: 1992, 1994, Postás: 2003)
5-szörös magyar bajnoki bronzérmes (Diósgyőr: 1993, 2005 Postás: 1998, 2001, 2002)
2-szeres Magyar Kupa-győztes (Diósgyőr: 1993, 1994)
5-szörös Magyar Kupa-ezüstérmes (Diósgyőr: 2005, Postás: 1995, 1996, 2000, 2003)
1-szeres Magyar Kupa-bronzérmes (Postás: 2001)
kadet Európa-bajnoki ezüstérmes a román válogatottal (1989)
ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes a román válogatottal (1990)