Érvek és ellenérvek: a generálkivitelező

Érvek és ellenérvek: a generálkivitelező
Szeretnénk felújítani otthonunkat teljes egészében, vagy csak nagyon fontos részletében, ekkor merülhet fel a kérdés, hogy apránként, egy-egy szakértővel készítessük-e el a munkafolyamatokat, vagy teljes egészében egy brigádra bízzuk az egész munkát. Nézzük a pro és kontra érveket, hogy mire számítsunk, ha a generálkivitelező mellett döntünk.

A teljes felújítás, akár lakásról, akár egy teljes házról legyen szó, olyan dolog, ami igen megviselheti a család pénztárcáját. Spórolni rengeteg dolgon lehet, például a szakembereken – mi is belefoghatunk a felújítási munkálatokba, építőanyagon, festéken, de az a legfőbb kérdés, hogy megéri-e ezekkel kockáztatni?

Az Otthonok&Megoldások csapata leteszi a voksát a minőségi munka, alapanyagok és a minőségi generálkivitelező és csapata mellett, hogy a család nyugodt szívvel hajtsa álomra a fejét a frissen felújított otthonába: pár évig, netán évtizedig hozzá sem kell nyúlni semmihez.

A minőségi munka ára: járjunk utána

A jó generálkivitelezőt is ugyanúgy le kell vadászni, mint a barkácsáruházak és építőanyagot áruló üzletek akcióit. A minőségi munkát végző csapatok ismérve, hogy hosszú időre előre be vannak táblázva, a várakozási idő nem ritkán 2 év (!). Vannak persze kivételek, akik épp szabadok, vagy közelebbi időpontot tudnak adni. Tippünk: Mindegyik esetben nézzünk utána az adott generálkivitelező csapatnak a közösségi média felületein, kérjünk ajánlásokat.

Érveink a generálkivitelezők mellett

  • A szakember-gárdát (pl.: belsőépítész, kőműves, hideg-, melegburkoló, asztalos, vízvezeték-, fűtés-, villanyszerelő) a generálkivitelező hozza, akikkel jól együtt tud működni, akik munkájában megbízik, akikkel már számtalan munkán túl lehet.
  • Az előző pontból kiindulva, csak egyetlen egy emberrel kell tartanunk a kapcsolatot, elmagyarázni mit, hogyan, mikor szeretnénk, illetve nem szeretnénk.
  • A különböző technológiák, anyagválasztékok, kivitelezési módoknak nem nekünk kell utánajárni. Lesz egy ember, aki az egészet elmagyarázza érthetően, nekünk csak a választási lehetőséget kell megadnia.
  • Ha mégis akadt valami probléma a munkával kapcsolatban, a garancia érvényesítése sokkal egyszerűbb lesz, ha egy generálkivitelezőt bízunk meg. A számlákkal és a jótállással biztosítja magát az ember, hogy a törvényben előírt időn belül javítani kell a hibát.

Ellenérveink a generálkivitelezők ellen

  • Ha keveset szánunk a felújításra, egyértelműen nem egy generálkivitelezőt kell felfogadni a munkára. 10-30%-al drágábban kell számolnunk, mintha mi magunk csinálnánk mindent.
  • Nem mi felügyeljük a munkafolyamatot, elképzelhető, hogy nem a mi tervezett megoldásunk szerint tudnak dolgozni/kivitelezni.
  • Belefuthatunk egy nem megbízható generálkivitelezőbe, és nem minőségi munkát kapunk vissza, esetleg az előre megbeszéltektől teljesen eltérő végeredményt kapunk.

Bármilyen felújítási munka vár ránk, érdemes kicsit utána olvasni a lehetőségeinknek. Ha szeretnénk inspirálódni, mielőtt belevágunk a lakás vagy ház felújításába, az Otthonok&Megoldások felújítási tippjei számtalan új ötletet adhatnak és megkönnyíthetik a dolgunkat.

– PR cikk –

Címkék: ,