Helyi közélet

2016.05.03. 13:02

Ez a bosszú a tanárok sztrájkja miatt?

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Klik szerint biztosított a szabad tankönyvválasztás, a pedagógusok szerint viszont nem.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Klik szerint biztosított a szabad tankönyvválasztás, a pedagógusok szerint viszont nem.

Nem kis izgalommal zárult az idei tankönyvrendelés. A pedagógusok ugyan a hivatalos tankönyvlistáról rendeltek kiadványokat a megadott pénzügyi kereten belül, a Klik mégis visszaküldte a megrendelőlapokat úgy, hogy jó pár könyvet kihúzott belőle. A pedagógusok szerint azért, hogy az iskolák az állami tankönyvkiadóktól, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által fejlesztett kiadványokat rendeljék meg, a Klik azonban egészen másként látja a helyzetet. Közleményük szerint a szabad tankönyvválasztás lehetősége továbbra is biztosított, mivel több mint 60 kiadó összesen 3527-féle tankönyve szerepel a tankönyvjegyzéken.

A Pedagógusok Szakszervezete miskolci titkára szerint ez lehet a bosszú azért, mert a pedagógusok az elmúlt hónapokban többször tiltakoztak és sztrájkoltak, többek között a szabad tankönyvválasztásért. Megoldás nem született, sok pedagógus inkább nem rendelt semmit.

"Burkolt irányításról van szó"

Iskolánk pedagógusai hiába rendeltek a hivatalos tankönyvlistáról könyveket, azt a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) nem engedélyezte. Visszadobta a megrendelést úgy, hogy kihúzott belőle olyan könyveket, amelyek nem az állami tankönyvkiadók kiadványai – hívta fel lapunkat még az elmúlt héten Palágyi István, a miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola tankönyvfelelőse. Véleménye szerint „burkolt irányításról van szó”, az iskolák fenntartója azt akarja, hogy az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) által fejlesztett, úgynevezett kísérleti tankönyveket rendeljék meg az iskolák.

– Csakhogy ezek a kollégák szerint használhatatlanok, és nem értik, hogy ha például egy gyerek 7 évig a Hajdú-féle matematikakönyvből tanult, akkor miért nem jó az a 8. osztályban is – jegyzi meg a tankönyvfelelős. Hozzátette: teljesen logikátlan, hogy a tankönyvmegrendelésükön csak a 3., 4. és 8. osztályos matematikakönyvet húzta le a Klik, a többi maradhatott. További kérdés, hogy ha nem lehet bizonyos tankönyveket megrendelni, akkor azok miért szerepelnek a Kello (Könyvtárellátó Nonprofit Kft.) listáján?

– Az iskola pedagógusai azt mondták, hogy nekik a kísérleti tankönyv nem kell, akkor inkább könyv nélkül tanítanak – sorolta Palágyi István.

Válaszolt a Klik

A tankönyvrendelésből egyébként országos felháborodás lett. Erre válaszolva a Klik közleményt adott ki még az elmúlt héten. Mint írják „hamisak azok a híresztelések, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Kello valamiféle hátsó szándéktól vezérelve kijátszanák a jogszabályokat, és szándékosan szűkítenék a pedagógusok lehetőségeit. A tankönyvrendelést a vonatkozó rendelkezések értelmében az intézményvezetőnek és a fenntartónak is jóvá kell hagynia. A jóváhagyás feltétele, hogy a rendelés összértéke ne lépje túl az intézményi keretet, és a tankönyvjegyzéken szereplő kiadványok közül válasszanak a pedagógusok. Az állami intézményfenntartó a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el a tankönyvrendelés során. A szabad tankönyvválasztás lehetősége továbbra is biztosított, hiszen több mint 60 kiadó, összesen 3527-féle tankönyve szerepel a tankönyvjegyzéken. Az állami kiadású könyvek ennek csak a harmadát teszik ki.”

Ellentmondás

Béres Ildikó, a Pedagógusok Szakszervezete miskolci titkára jelezte: a Klik ellentmond saját magának, hiszen a kollégák ügyeltek arra, hogy a megadott kereten belül maradjanak, és csakis a hivatalos listából rendeltek könyvet. Kísérleti könyveket azonban nem akarnak, mert azokról csak rosszakat hallottak. A Hajdú-féle matematika viszont jól felépített, logikus, differenciálásra is alkalmas könyv.

– Most sok pedagógus inkább nem rendelt semmilyen könyvet, hátha nyáron „eldől a meccs”, és legfeljebb pótrendelést adnak majd le – mondta az érdekvédő. Hozzátette: lehetséges, hogy a Klik részéről most ez a bosszú a sztrájk és a tiltakozások miatt.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában