Magyarország

2013.03.08. 11:42

Fidesz-székház - A tüntetők elhagyták az épület udvarát

Budapest, 2013. március 7., csütörtök (MTI) - A tüntetők elhagyták a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarát csütörtök este.

Budapest, 2013. március 7., csütörtök (MTI) - A tüntetők elhagyták a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarát csütörtök este.A néhány száz demonstráló - rendőri sorfal mellett - a Rippl-Rónai utcán keresztül este fél 9 után az Andrássy útra tért rá. A hangosbeszélőt kezelők egyike előzőleg arra biztatta őket, hogy vonuljanak az Alkotmánybíróság épületéhez.

A résztvevők az úttesten, a külső sávban haladnak, azt skandálják, hogy "alkotmányt!, demokráciát, jogállamot!"

Csütörtök délelőtt néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz Lendvay utcai székházának udvarára, így tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. A demonstrálók a bejáratot védő vaskapun másztak be az udvarra, majd leültek ott, és kifeszítettek egy, "Az alkotmány nem játék" feliratú transzparenst. A tüntetők közölték, hogy civilek, szervezőjük nincs, spontán megmozdulásként gyűltek egybe.

A rendőrök azt kérték a résztvevőktől, hogy ne menjenek be az épületbe, mert azzal szabálysértést követnek el. Ennek ellenére egy férfi megpróbált behatolni az épületbe, őt a rendőrök elvitték.

Két tüntető felmászott a székház földszinti erkélyére. Később hét tüntető mászott fel a másik földszinti erkélyre, az akciót a rendőrök nem akadályozták meg. A demonstrálók az erkélyről a Fidesz 1989-es programjából olvastak be részleteket hangosbemondón.

A Fidesz napközben több nyilatkozatban is Bajnai Gordon volt kormányfőt nevezte az akció felelősének, ezt az Együtt 2014 mozgalom visszautasította. Elítélte a demonstrációt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt is.

Bencsik András, a békemenet egyik kezdeményezője Facebook-oldalán kérte a menet szimpatizánsait, hogy menjenek a székházhoz.

Az ellentüntetés résztvevői, akiknek néhány százas tábora estére többtucatnyival bővült, a helyszínen sípolással és hangos nemtetszéssel válaszoltak az erkélyen lévőknek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!