Értékeltek, előretekintettek: Nagyobb szigor a közutakon Ózdon

Akt.:
Sok közlekedési balesetnél helyszíneltek az ózdi rendőrök
Sok közlekedési balesetnél helyszíneltek az ózdi rendőrök
Ózd – A közlekedési balesetek visszaszorításán dolgoznak idén az ózdi rendőrök.

Kevesebb rablás, kevesebb betörés, viszont jelentősen több közlekedési baleset. Röviden így lehet summázni az Ózdi Rendőrkapitányság 2015-ös esztendejét, amely ettől nyilván lényegesen bővebb elemzést igényel. Az éves beszámolón elhangzott, hogy a Magyarországot érintő migrációs helyzet az ózdi rendőrök életére is kihatással volt, hiszen a déli határ mentén több mint húszan teljesítettek hosszabb-rövidebb ideig szolgálatot. Ezt a létszámot pedig úgy kellett pótolni, hogy a lakosság ne érezze meg.

Rövidesen újabb módszerekkel és programokkal fogunk előállni. dr. Varga László

– Ezt sikerült teljesítenünk, méghozzá úgy, hogy a közterületen eltöltött órák számát növelni tudtuk az előző évhez képest – tette hozzá dr. Varga László, Ózd rendőrkapitánya. – Ezt mindenképpen komoly előrelépésnek tartom, mint ahogyan azt is, hogy a hozzánk csatolt falvakban biztosítani tudtuk a rendőri jelenlétet. Annak is örülök, hogy a korábbiakhoz képest kevesebb bűncselekményt és kiemelt bűncselekményt követtek el Ózdon és a környéken. Ezen a területen folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak a számok, amit megfeszített munkával sikerült elérni.

Hiába a szondázás

A közutakon azonban egészen más a helyzet: hiába a gyakori igazoltatások, a szondázások, a sebességmérések, a baleseti mutatók jelentősen leromlottak. Rengeteg a probléma, aminek a megoldását a 2016-os esztendő egyik legfontosabb feladatának tekinti a kapitányság.

– Sokat ellenőrzünk, de mégsem eleget – vetette közbe dr. Varga László. – Kétszer annyit szondáztunk, mint az előző évben, ám mégis találkozni ittas vezetőkkel, sőt olyanokkal is, akik alkoholos állapotban okoztak balesetet. Egyes helyszínek és balesettípusok között kerestünk összefüggéseket, de igazából nem találtunk. A közeljövőben ezt a helyzetet pozitív irányba kell elmozdítanunk, nincs más választásunk. Éppen ezért rövidesen újabb módszerekkel és programokkal fogunk előállni, amit az ózdi autósok tapasztalhatnak majd az utakon.

Értékelőjében dr. Varga László hozzátette: húsz százalékkal kevesebb közterületen elkövetett bűncselekmény ügyében kellett eljárni az ózdi rendőröknek, ami komoly csökkenést mutat. Nem egy, hanem most már hatodik esztendeje. A rablások tekintetében is jobb a helyzet, az egész illetékességi területen összesen tizenhat ilyen eset történt, öt évvel ezelőtt ez a szám még közel volt a negyvenhez. Ennek a mutatónak azért örült az ózdi kapitány, mert a lakosságot leginkább ezek az esetek irritálják.

Marosréti Ervin