Erőszakmentes környezet, kevesebb gyermekbántalmazás

Jelentősen kevesebb volna a gyermekbántalmazás, ha a gyerekek környezete a jelenleginél békésebb lenne – állítja a gyermekpszichiáter. Herczog Mária, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa “Gyermekbántalmazás” című, most megjelent könyve kapcsán a Független Hírügynökségnek elmondta: nemcsak az számít bántalmazásnak, ha megverik a gyereket, hanem az is, amikor pszichikailag fenyítik meg, például üvöltöznek vele. A gyermekbántalmazásokról egyébként nincs pontos statisztika, mivel az esetek többségére sosem derül fény – mondta a szakember.

Sem a gyermekek testi, sem a lelki fenyegetéséről nincsenek konkrét adatok Magyarországon. Az esetek többsége nem derül ki ugyanis, így az nem jut el sem szakemberig, sem pedig a rendőrségig – mondta el a Független Hírügynökségnek Herczog Mária, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa.

A szakember szerint a hatósághoz leginkább a durvább fizikai, és a szexuális bántalmazások jutnak el, ez az, amire az emberek felfigyelnek. Ennél azonban jóval nagyobb számban fordul elő, hogy a gyereket csak “kicsit” verik meg, és ez nem derül ki a legtöbb esetben. Ennek egyik oka lehet, hogy sokan nem tudnak arról: 2005. január elseje óta tilos a gyerekek minden típusú testi fenyítése, így a fenekelés, de még a pofon is. Akik azonban tudnak róla, sokan nem értenek egyet még a szakmán belül sem. A szakembereknek pedig – vagy akár a rendőröknek – szubjektív szakmai meggyőződésük dönt az ügyről, ha mégis a tudomásukra jut., mivel sem a képzés, sem a rendelkezésre álló szakmai protkollok, szabályok nem elégségesek, sőt sokszor hiányoznak – állítja a pszichiáter.

Herczog Mária szerint a másik komoly probléma, hogy a lelki bántalmazások sem derülnek ki. Ezalatt azt lehet érteni, hogyha mondjuk egy pedagógus pellengérre állítja diákját, vagy ha a szülők kimondottan erőszakos filmet, esetleg pornófilmet néznek a gyerek előtt, vagy elhanyagolják a fizikai, lelki szükségleteit. Bár nem tűnik erőszaknak, de ez is bántalmazásnak számít – tette hozzá a szakember.

Herczog Mária úgy véli a gyermekbántalmazások visszaszorításához hozzájárulna, ha az általános kommunikációs kultúra erőszak-mentesebbé válna, vagyis a gyermekek környezetében kevesebb lenne az agresszió. Ezt egyaránt érteni lehet a szülőkre, a segítő szakemberekre, de még a közlekedésre is. Hiszen a gyermek utánzással tanul, így ha ezt látja, eszerint fog ő is viselkedni. A szakember szerint ezen kívül fontos lenne, hogy születéstől fogva adjuk meg a gyereknek a tiszteletet, reagáljunk jól a szüksgleteire, erősítsük önbizalmát, önérzetét. Már óvodás korban a kisgyermekek megtanulhaták a konfliktusokat kezelni és erőszak-mentesen kommunikálni, hiszen nem mindegy hogy a homokozóban például a lapáton hogyan és mennyire vesznek össze, és a szülő mire bíztatja őket eközben.

Herczog Mária hangsúlyozta, hogy a nemrég indult nemzeti kerekasztal a közoktatásról és gyermekesélyről kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a gyerekek tudatosabb érzelmi és értelmi nevelést kapjanak. Erre kellene felfigyelniük a döntéshozóknak is, és segíteni a szülőket, a közvéleményt, szakembereket.