Erőszakba torkollt a marhahús elleni tüntetés Szöulban

Összecsapott Szöulban az amerikai marhahús-behozatal elleni tüntetőkkel a dél-koreai rendőrség. Az éjszaka folyamán az erőszakba torkolló demonstrációkon 43 embert vettek őrizetbe – közölték vasárnap a hatóságok.

A dél-koreai főváros belvárosában tartott szombat esti tiltakozó megmozduláson mintegy ezer ember vett részt. A tüntetést megzavarta egy ittas autóvezető, aki kocsijával a tömegbe hajtott, és megsebesített öt embert. További tucatnyi ember szenvedett sérüléseket, amikor a tüntetők egy része az éjszaka folyamán összecsapott a demonstrációt biztosító rendőrökkel. A hatóságok közlése szerint az utcai harcokban 43 embert vettek őrizetbe, akik kikérdezése jelenleg is tart.

Május óta több tízezer ember vonult az utcára Dél-Koreában, hogy így tiltakozzon az amerikai marhahúsimport tilalmának feloldása ellen. A behozatali elleni tüntetések a kergemarhakórral kapcsolatos félelem miatt kezdődtek, de mára egyre inkább a konzervatív kormányzat liberális ellenzéke vezeti azokat.

A marhahús behozatalának tilalmát 2003-ban rendelték el az ázsiai országban, miután az amerikai Washington államban felfedezték az első fertőzött marhát. A két ország idén áprilisban egyezett meg a tilalom feloldásáról, azzal a feltétellel, hogy csak 30 hónapnál fiatalabb marhákat szállítanak Amerikából Dél-Koreába. A behozatali tilalom feloldása végül júniusban lépett életbe.