Erőszakba fulladt a Koszovó elismerése elleni tüntetés Montenegróban

23 rendőr és 11 tüntető sérült meg hétfő este Montenegró fővárosában azon a tüntetésen, amelyet Koszovó függetlenségének elismerése ellen szerveztek. A hatóság 28 randalírozót előállított.

Podgoricában békésen indult a demonstráció. Az indulatok a tüntetés végén szabadultak el, amikor a zömmel fiatalokból álló csoportok kövekkel, petárdákkal kezdték dobálni a parlament épületét. A randalírozók később a rendőröket is megdobálták, sőt össze is verekedtek velük. A tüntetés után több autót megrongáltak, számos kirakatot betörtek, és több állami intézményt is megrongált a feldühödött tömeg. A politikusok és a szerb egyház képviselője hiába próbálta megfékezni a törő-zúzó csoportokat, nem sikerült neki.

A rendőrség végül könnygázzal oszlatta fel a tüntetést. A hatóságok jelenleg a videófelvételeket elemzik, hogy kézre kerítsék a rendbontókat. A randalírozók közül azonban többen kendővel takarták el arcukat.

A tüntetést az ellenzék hirdette meg hétfő estére, hogy így tiltakozzon a montenegrói kormány lépése ellen, amellyel elismerte a volt szerbiai tartomány, Koszovó függetlenségét. Azt követelték, hogy a kabinet vonja vissza a határozatot. Az ellenzék csütörtökre is demonstrációt hirdetett, ám azt a rendőrség nem engedélyezte a hétfői zavargások után.