Erősítik a rendőrök stressztűrő képességét – Hírszerző

A rendőrség pszichológusai készítették fel a március 15-én szolgálatot teljesítő rendőröket, tömegoszlató kiképzést is tartottak nekik év elején. A hatóságok “toleráns, de határozott” fellépést ígérnek az ünnepre – írja a hírszerző.hu.

A rendőrség főállású szakpszichológusai tartottak felkészítést a március 15-én utcai szolgálatban lévő állomány tagjainak, hogy jobban kezeljék a kofliktushelyzeteket. Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője a Hírszerzőnek elmondta: a kiképzéssel elsősorban a rendőrök stressztűrő képességét, a sértő, provokatív módon viselkedő tüntetőkkel szembeni toleranciáját erősítették.

Egy rendőrségi forrás szerint külön figyelmeztették a rendőröket arra is, hogy az újságírókkal se legyenek agresszívek. Mivel a legrosszabb visszhangja a földön fekvő emberek ütlegelésének, rugdalásának volt, úgy tudni, külön felhívták a figyelmet ennek elkerülésére. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a portál információi szerint kisebb könyvtárnyi szakirodalmat szerzett be külföldről a tömegoszlatásokról.

A tömegoszlatási gyakorlatokban a BRFK, a megyei századok és a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (REBISZ) tagjain túl a lovas rendőrök is részt vettek. Farkas Csaba, a Rendőrtiszti Főiskola Közbiztonsági Tanszékének tanára elmondta: a mostani kiképzés külön kitért arra, hogy “az ellenállás megtörése után a rendőr azonnal hagyja abba az agresszív fellépést”. A parancsnokokat arra készítették fel, hogy egységeikből felismerjék azokat a rendőröket, akik az adott helyzetben esetleg elveszíthetik a fejüket. Az őszitől eltérően gumilövedék használatára is csak az egységparancsnokok külön utasítására kerülhet sor, nekik a konkrét “célpontot” is meg kell majd mutatniuk – írja a Hírszerző.

Csütörtökre több száz vidéki rendőrt vezényelnek Budapestre, lesznek, akiket például iskolákban szállásolnak el. A vidéki egységek azonban a tervek szerint csak objektumbiztosításban vesznek részt, oszlatni – ha kell – a REBISZ fővárosi alakulatai fognak majd.Sporthírek