Erősödött csütörtökön a forint

Budapest  (MTI) – Erősödött csütörtökön a forint a bankközi devizapiacon, reggel 265 forint körül nyitott, és bár napközben 266 forint fölé is kúszott, délután 4 órakor újra 265 forint körül jegyezték. Az euró szerdán délután 267,50 forinton állt.

Devizapiaci kereskedők az MTI kérdésére elmondták, hogy csütörtökön jó amerikai adatok jöttek ki, valamint megegyezés született abban, hogy a német bankok részt vesznek a görög adósságrendezésben, ennek köszönhető, hogy a forint az euróhoz képest vissza tudott erősödni a 265 forint körüli szintre. A kereskedők szerint azonban tartósan nemigen fog 265 forint alatt maradni az árfolyam.
    Mint Wolfgang Scha:uble német pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette, német bankok és biztosítók önkéntes alapon 3,2 milliárd euróval vesznek részt a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban. A magánhitelezők az eredeti feltételekkel hitelezik újra a lejáró görög adósságot, a megoldást a 2014 előtt lejáró állampapírok esetében alkalmazzák. Német bankok és biztosítók összesen 10 milliárd euró értékű görög államkötvényt birtokolnak.
    A görög parlament csütörtök délután megszavazta a 28,4 milliárd eurós megszorító csomag végrehajtásáról szóló törvényt, magát a csomagot szerdán hagyták jóvá a képviselők. A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek júliusi 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását. A befektetők számítottak arra, hogy a csomag a csütörtöki második szavazáson is megkapja a szükséges többséget.
    A dollár árfolyama 183,20 forint volt csütörtök délután a szerda délutáni 186,30 forint után. A svájci frank 217,40 forint volt az előző délutáni 222,90 forint után. Az euró/svájci frankban van egy komolyabb  korrekció, ez mutatkozik meg nagyrészt a forint/svájci frank árfolyamában is.
    Száz japán jen 227 forint volt, szerdán délután pedig 230,50 forintot ért.