Erősödött a forint pénteken délután a reggeli gyengülés után

Budapest, 2012. május 18., péntek (MTI) – Erősödött a forint pénteken nap közben, az euró árfolyama délután 298 forintra csökkent a kora reggeli 300 forint közeli jegyzésről.

Délután fél ötkor 298,00 forintot ért egy euró, ami nagyjából megegyezik a csütörtök délután jegyzett 298,10 forinttal.

Reggel ideges, pesszimista nemzetközi hangulatban gyengült az euró, és ezzel együtt a térségbeli devizák és a forint is.

Kora reggel az euró megközelítette a 300 forintos szintet, de később korrigált, és nap közben 297 forinton is járt a jegyzés.

A kereskedők alacsony forgalomról, és a forint szempontjából eseménytelen napról számoltak be, a hazai deviza árfolyama az euró/dollár jegyzését követte. A nemzetközi piacokon a hangulatot továbbra is az egyre aggasztóbb görögországi és spanyolországi helyzet befolyásolta.

A svájci frank délután 248,12 forintot ért a csütörtök délutáni 248,50 forint után. A dollárt az előző napi 234,80 forint után 234,44 forinton jegyezték. A japán jen pedig 2,9568 forintra erősödött az előző napi 2,9430 forintról.

A Moody’s Investors Service 16 spanyol bankot minősített le csütörtökön az ország gyengélkedő gazdasága, egyre romló pénzügyi helyzete, az egyre több behajthatatlan hitel, valamint amiatt, hogy a kormány kevésbé képes támogatni a bajba jutott hitelezőket.

A leminősített pénzintézetek hosszú távú adós- és betétkockázati besorolásai egy és három fokozat közötti mértékben romlanak, és így a befektetésre még éppen ajánlott kategória és a bóvli kategórián belül a legjobb fokozat között változnak.

A Fitch Ratings ugyancsak csütörtökön leminősítette Görögországot, egyben közölte, hogy nem látja garantáltnak a görög eurótagság fenntarthatóságát. A legnagyobb európai hitelminősítő Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának besorolását az eddigi “B mínusz”-ról “CCC”-re, a rövid lejáratú görög állami kötelezettségek osztályzatát “B”-ről “C”-re rontotta. A “CCC” mélyen spekulatív besorolás, amely rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

Ugyancsak csütörtökön a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bejelentette, hogy a törvényhozási választásokig felfüggeszti kapcsolatait Görögországgal, és nem működik együtt az átmeneti kormánnyal. Ez azt is jelenti, hogy az IMF szakértői nem utaznak Athénbe a görög segélyprogram haladásának felülvizsgálatára.

“Várjuk, hogy felvehessük a kapcsolatot a (június 17-iki) választások után megalakuló új kormánnyal” – mondta az IMF illetékes igazgató-helyettese.

– MTI –

Címkék: , ,


További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek