Erősödik a kábító szorítás

Erősödik a kábító szorítás
Megyénkben marihuánát és speedet használnak leggyakrabban, mivel ezt tudják megfizetni.

Kábítószert, feltehetően marihuánát találtak a rendőrök kedden késő este egy huszonéves fiatalember autójában, akit egyébként közúti ellenőrzés miatt állítottak meg a városban– közölte szerdán Vezendi Jánosné százados, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. A nyomozók rövidesen a lakását is átkutatták – újabb adag szerre bukkantak –, valamint megtudták annak a férfinak a nevét, aki vélhetően eladta a drogot.

Pár órával később már az illetőnél voltak, s jelentős mennyiségű készpénzt, kábítószer-forgalmazáshoz szükséges eszközöket foglaltak le nála. A nyomozók összesen 1 kilogramm szert – valószínűleg marihuánát – adtak át szakértői vizsgálatra. A fiatalok ellen kábítószerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Amíg egész 2003-ban 6, tavaly 18, addig idén szeptemberig már 16 személyt helyeztek előzetes letartóztatásba kábítószeres ügyei miatt megyénkben. A Hajdú-bihari nyomozók jelenleg 20 eljárást folytatnak összesen 100 gyanúsított ellen. Úgy értesült, hogy az elmúlt hónapok során szinte egy teljes szerkereskedelemmel foglalkozó bűnbandát rács mögé küldtek, s ami külön örvendetes: “vezérük” is hűvösön csücsül (ebben a “műfajban” sokszor csak a kisebb tétekekben utazó dílerek viszik el a balhét).

A lefoglalások alapján nálunk marihuánát és speedet használnak leggyakrabban, mivel ezt tudják megfizetni (adagjárt körülbelül 1500 forintot kérnek). A legtöbb drog a fővárosból érkezik, illetve bizonyos csoportok Hollandiából szereznek “árut”.

Eladás: nem

A felderítésben következetesek és célirányosak vagyunk, azaz például a vagyon elleni bűncselekmények tetteseinél vizsgáljuk, nem kábítószerre kellett-e a pénz; a közlekedési akciók során gyorsteszteket használunk a gyanús sofőrök, utasok esetében; házkutatások alkalmával kiemelt figyelmet fordítunk a szer jelenlétére – tudtuk meg Vezendi Jánosné századostól, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Emellett igyekeznek ott lenni a diszkókban, szórakozóhelyeken, hiszen a dílerek azonnal “eltisztulnak”, ha rendőrt látnak. – A kereskedelmet azonban nagyon nehéz bizonyítani, mivel a tettesek a kisebb büntetés miatt a fogyasztást elismerik, a “dílerkedést” viszont tagadják – tette hozzá a szóvivő. Idén júliusig 281 drogfüggő jelentkezett a debreceni Drogambulancián – mondta el érdeklődésünkre Várnai Béláné. Tavaly egész évben 388 beteget tartottak számon.

Ra.L.