Helyi közélet

2008.11.06. 08:14

"Relatív szakorvoshiány" a pszichiátrián

<p>Miskolc - Cikkünk nyomán soron kívül nyilatkoztatta a kórházvezetőt az ÁNTSZ, s intézkedési tervet kért tőle, konkrét határidővel.</p>

A Miskolci Egészségügyi Központban (MEK, Semmelweis) működő pszichiátriai osztállyal kapcsolatos cikkünkben (ÉM, 2008. 10.27.) megírtuk: az összesen 170 ágyas osztályon (ebből 126 aktív, a többi krónikus) október 15-től hivatalosan is mindössze egyetlen pszichiáter szakvizsgával rendelkező orvos dolgozik. A gyakorlat szerint hónapok óta egyedül ő ír fel minden pszichiátriai gyógyszert a betegeknek, ő bocsát el minden beteget, ő végzi el valamennyi beteg kontrollját, minthogy erre egyedül e szakvizsga birtokában jogosult egy orvos. Cikkünket eljuttattuk az ÁNTSZ regionális tiszti főorvosához is, aki a helyettes regionális tiszti főorvos, dr. Asztalos Ágnes által írásban válaszolt.

Nem jelezték

A levélben foglaltak szerint amikor 2008. május 1-től (a gyermekpszichiátriai ellátás kivételével) a B.-A.-Z. Megyei Kórház által addig végzett pszichiátriai fekvőbeteg ellátás, járóbeteg szakrendelés és gondozás tevékenység ellátása átkerült a MEK-be, a 126 aktív pszichiátriai ágy működéséhez az engedélyt megadták, mivel a feladatok végzésre előírt szakmai minimumfeltételeknek megfeleltek. A személyi feltételekben időközben bekövetkezett változást a hatóságnak nem jelezték, s lakossági panasz sem érkezett az ÁNTSZ-hez.

Majd eldöntik

„A korábbi újságcikkben megjelentek alapján, valamint az intézmény orvosigazgatója nyilatkozata ismeretében megvizsgáltuk a jelenlegi helyzetet. Az intézmény felszólítottuk, hogy az aktív és a krónikus pszichiátriai fekvőbeteg ellátást nyújtó szervezeti egységeiben az osztály kapacitásához igazodó, megfelelő számú pszichiáter szakorvos folyamatos biztosítására a tervezett konkrét intézkedéseket határidő egyidejű megjelölésével nyújtsa be hatóságunkhoz. A minimumfeltételeket az osztály teljesíti, de ennek birtokában is a szakmai vélemény szerint relatív szakorvos hiány van, amely megoldása az intézmény feladata. A minél hamarabbi megoldás érdekében született intézkedési tervet hatóságunk áttekinti, és ennek ismeretében állapítható meg hatósági intézkedés szükségessége.”

Letölthető:60/2003. (X.20.) ESZCSM rendelet [.pdf - 15KB]

Határidő, megoldás...
Dr. Koleszár Lajostól, a MEK orvosigazgatójától megérdeklődtük, milyen intézkedési tervet dolgoztak ki, s milyen határidővel. A kórházvezető csak azzal a feltétellel válaszolt, ha leírjuk: roppant furcsállja, hogy az orvoshiány a pszichiátrián csak most téma az Észak-Magyarországnak, akkor nem volt az, amikor még a megyei kórházban is volt ilyen ellátás, holott, emlékezete szerint akkor is volt időszak, amikor csak egy pszichiáter volt az osztályon. Ezek után elmondta: további pszichiáterek – „munkaerőpiaci áron” történő – biztosításán folyamatosan dolgozik, s reméli, még az idén sikerrel jár. Érzése szerint azonban lehet, hogy végső megoldást csak a MEK nonprofit gazdasági társaság által való működtetése hoz majd. (Az átalakulás témája azonban, mint már megírtuk, még nem volt a közgyűlés előtt – Sz. K.) Közölte azt is: cikkünk óta azonnali bérrendezést hajtottak végre az osztályon. Arra: abban az esetben mit tenne, ha az az egy szem pszichiáter az osztályon ne adj isten megbetegedne, az igazgató azt válaszolta: biztos benne, hogy a járóbeteg-ellátásban részt vevő pszichiáterek kisegítenék az intézményt.
Írtunk róla

Korábbi cikkeink címei, amelyek még a megyei kórházbeli pszichiátria idejéből. (A szerző: Szalóczi Katalin)
Idegesítő pszichiátriai helyzet ÉM, 2008. 01. 31.
Észbontó látkép a hazai pszichiátriai helyzetről ÉM, 2004. 11. 02.
Skizofrén állapotok a pszichiátrián ÉM, 2001. 07. 30.

Megjegyzés: a B.-A.-Z. Megyei Kórházban a pszichiátria szakorvos-ellátottságot illető legínségesebb idejében is annyival volt jobb a helyzet, mint most a Semmelweisben – amint azt dr. Csiba Gábor a megyei főigazgató főorvosa is megerősítette –, hogy ott az intézmény másik fekvőbeteg-osztályán dolgozott pszichiáter szakvizsgával is rendelkező orvos, továbbá a GYEK-ben is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában