Erősebb műcsőrt kapott a sérült gólya

A régi nem vált be, ezért új és erősebb műcsőrt kapott vasárnap egy gólya a Hortobágyi Madárkórházban. Az állatnak egy korábbi balesetben tört le a csőre, azóta él a kórházban. A csőr alsó része ugyan visszaforrt, de a felsőt – két hónappal ezelőtt – hiába pótolták, nem tudott vele rendesen enni. Az újabb műtéttől azt remélik a szakemberek, hogy a madár kevésbé szorul majd emberi gondoskodásra.

Az előző műcsőrt a csőr megmaradt csonkjához ragasztották, de gyakran leesett és kisebb részek is letöredeztek róla. Az új, megerősített műcsőrt Kóthay Tamás mintázta és csiszolta méretre. A fogtechnikus a Független Hírügynökségnek elmondta: az elkészített műcsőrt fémszállal erősítette meg, ami megakadályozza, hogy eltörjön, amikor a gólya összeütögeti a csőrét. A 40 perces beavatkozás idejére elaltatták a madarat. Az új implantátumot dróttal rögzítették.

Műszájpadlást is készítettünk, így most akármilyen erőhatásnak van kitéve a csőr, nem fog elmozdulni, és lecsúszni sem tud – magyarázta a műtéti eljárást Déri János, a Hortobágyi Madárkórház igazgatója.

A szakemberek szerint a műtét jól sikerült, de csak két hét múlva derül ki, hogy a gólya elfogadja-e új csőrét. Ha szükséges, akkor a most megdrótozott műcsőrt ragasztóval vagy fémszegecsekkel is rögzíteni fogják.Sporthírek