Erős utórengés Peruban

Pisco – A Richter-skála szerinti 4,7-es erősségű utórengés rázta meg Peruban Pisco városát hétfőn. A hivatalos adatok szerint a múlt szerdai, 8-as erősségű földrengésben 540-en haltak meg az ország déli részén lévő városban, több mint ezren megsérültek, és csaknem 180 ember otthona semmisült meg.

A múlt héten szinte teljesen megsemmisült Piscóban az emberek éppen sorokban várakoztak arra, hogy repülővel vagy autóval elhagyják a várost, amikor újra megmozdult a föld. A rengés újabb károkat nem okozott, a múlt szerdai katasztrófa óta csaknem 500 utórengést mértek a körzetben.

Alan Garcia  perui elnök közben elrendelte a város teljes fertőtlenítését, hogy megelőzzék egy esetleges járvány kitörését. A 70 százalékban megsemmisült városban több mint ezer rendőr és katona felügyel arra, hogy ne kezdődjön fosztogatás a romok között.

Peruban legutóbb 1970-ben pusztított ekkora erejű földrengés: akkor 70 ezren vesztették életüket.

Közben egyre érkeznek a nemzetközi segélyek a katasztrófa sújtotta országba. Brazília, Mexikó, Argentína, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Franciaország és Spanyolország küldött már gyógyszereket, élelmet és ivóvizet. A Vatikán 200 ezer, a Világbank 400 ezer dollárral segít.

A bolíviai elnök, Evo Morales és alelnöke fizetésük felét ajánlották fel, míg a kormánytagok egyhavi jövedelmük negyedét. Bolívia múlt héten 12 tonna segélyt küldött Peruba.



Sporthírek