Erős utórengés Pakisztánban – eddig 160 halott

Erős utórengés rázta meg Pakisztánnak azt a régióját, ahol a szerda reggeli földmozgásoknak már legalább 160 halottja van. Az amerikaiak földrengésmérő központja szerint 6,2-es erősségű volt a földmozgás, azaz nem sokkal kisebb, mint a nagy pusztítást okozó katasztrófa.

A mentőcsapatok folyamatosan próbálják megközelíteni azokat a területeket, amelyeket a szerda reggeli, 6,4-es erősségű földrengés elzárt a külvilágtól. Az afganisztánnal határos régióban több településen súlyos károk vannak, de az áldozatok számáról egyelőre nincs hír. A hatóságok attól tartanak, hogy emelkedni fog a halottak száma a jelenlegi ismert 160-ról. A földrengés epicentruma Quetta városától északra 70, míg az afganisztáni Kandahártól 185 kilométerre délre volt.

A Quettától északra lévő térségben legalább 6 ezer ember otthona összedőlt. A hadsereg sátrakat, takarót, élelmiszert és gyógyszert küldött a helyszínre. A mentést nehezíti, hogy gyakoriak az utórengések, amelyek közül a legnagyobb elérte a Richter-skála szerinti 6,2-es erősséget.

Legutább három éve pusztított Pakisztánban földrengés – Kasmírban 74 ezer ember halálát okozta, és 3,5 millió ember otthonát rombolta le a természeti katasztrófa.