Erős földrengések Japánban – elrendelték, majd lefújták a szökőár riadót

Három erős földrengés rázta meg Japán délnyugati részét péntek reggel. A Richter-skála szerinti 6,7-es erősségű főrengést egy óra múlva két 6,2-es utórengés követte Okinava tartományban. A japán kormány szökőár-riadót rendelt el a körzetben, amit egy óra múlva lefújtak. A második 6,2 utórengés után a Mijako-szigeten lévő népszerű turistaparadicsom környékére fél méter magas szökőár-veszélyt jelentett a japán meteorológia. Cunami riadót rendeltek el, amelyet egy óra múlva lefújtak.

Anyagi kárról vagy személyi sérülésről egyelőre nem érkezett hír, mindazonáltal a szakemberek több erős rengést jeleztek előre a jövő hétre.

A rengéseket Tajvanon és Kínában is mérték, a földmozgás középpontja a szigettől 350, a kínai szárazföldtől 450 kilométerre keletre volt.

Japán négy földlemez találkozásánál fekszik, ezért gyakoriak a földrengések. Minden ötödik nagy erejű földmozgás a körzetben pattan ki.

A múlt hónapban a Japán középső részén fekvő Noto félszigeten volt 6,9-es rengés, egy ember meghalt, 200-an megsérültek.

1995-ben 7,3-as rengés pusztított a Japán nyugati részén, Kobe városában, a katasztrófában több mint 6400 ember vesztette életét.Sporthírek