Erős földrengés Peruben

Erős, a Richter-skála szerinti 6,1-es földrengés rázta meg vasárnap hajnalban Peru déli részét. A helyi idő szerint hajnali negyed kettőkor észlelt földmozgás epicentruma a bolíviai határon fekvő Titicaca-tó közelében volt, 230 kilométerre a történelmi inka fővárostól, Cuzcótól – közölte az amerikai földtani intézet. Sebesültekről vagy anyagi károkról egyelőre nem érkeztek jelentések.

A Csendes-óceáni kőzetlemezhez tartozó Dél-Amerika nyugati felén viszonylag gyakoriak a földmozgások. Csaknem négy évtizeddel ezelőtt, 1970-ben a Richter-skála szerint 7,9-es erősségű földrengés rázta meg Peru középső részét. A természeti katasztrófában akkor 74 ezer ember vesztette életét.

A mostanihoz hasonló erejű, azaz a harmincas évek óta alkalmazott Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földmozgás a szaknyelv szerint erősnek számít, amelyben az epicentrumtól akár 80 kilométeres távolságban álló épületek is megrongálódhatnak. Ilyen erejű földmozgást évente nagyjából száz alkalommal regisztrálnak világszerte.Sporthírek