Erős földrengés Japánban: félszáz sérült

Legalább 45-en megsérültek a szerdai erős földrengés miatt Japánban – jelentette az AFP. A földmozgások többfelé okoztak anyagi károkat és kisebb tüzeket.

Az egy hónappal ezelőtti, halálos áldozatokat is követelő földrengés után szerdán a Richter-skála szerinti 6,8-es erősségű földmozgást mértek a legnagyobb japán szigeten. Honsun az embereket álmukból verte fel a földrengés.

“Életemben nem éreztem még ilyen erős rengést” – mondta Hasimotó Hirokatszu, Hicsinohe város egyik elöljárója. Az eddigi hírek szerint legalább 45-en sebesültek meg Iwate megyében, a legtöbben leeső tárgyaktól. Sok helyről jelentettek kisebb tüzeket.

A földrengés nem volt olyan erősségű, ami miatt szökőár-riadót kellett volna elrendelni, és nem jelentettek üzemzavarokat sem a japán atomerőművekből. Néhány létesítményt azonban elővigyázatosságból leállítottak. Csaknem 10 ezer háztartás ideiglenesen áram nélkül maradt.

A földrengést még az 500 kilométerrel arrébb lévő fővárosban, Tokióban is észlelték. A japán kormány válságközpontot állított fel a rászorulók megsegítésére.

Június 14-én az északi, Hokkaidó szigetet rázta meg földrengés: akkor 13-an haltak meg, további tíz ember pedig eltűnt.