Erőmű előnyök

Szerencs – Az építendő új bioerőmű 133 közvetlen munkahelyet teremt a magas munkanélküliséggel küzdő térségben.

A szalma és kukoricaszár begyűjtésével mintegy 50 ezer hektár mezőgazdasági területen válik gazdaságosabbá a termelés. A 15 ezer hektár viszonylag rosszabb minőségű földterületen telepítendő energiafűvel mindegy háromszáz ember jut kenyérkereseti lehetőséghez. Nem mellékes, hogy a borvidéken keletkező szőlővenyige energetikai célú hasznosításával a szőlősgazdák is pótlólagos bevételi forráshoz jutnak. Mindezekre tekintettel az új erőmű valójában nem veszélyezteti, hanem elősegíti a Tokaji Világörökség értékeinek a megőrzését. A szerencsi önkormányzat az emberek és a természeti környezet érdekeinek a figyelembe vételével támogatja a beruházás megvalósulását, ami találkozik a lakosság többségének a véleményével – adott tájékoztatást Rónavölgyi Endréné polgármester.

Polgármesteri reagálás a nyilatkozatra

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága nyilatkozatot adott ki az építkezéssel kapcsolatosan. Többek között azt írják, a tervezett erőmű szöges ellentétben áll a város jelenlegi rendezési tervével. A kommüniké eljutott Rónavölgyi Endréné polgármesterhez, aki az eset kapcsán a következőket mondta. – Szerencs Város Önkormányzata fontosnak tartja a szalmatüzelésű erőmű megépítését, amelynek a megvalósítása a térségben élő emberek érdekeit szolgája és messzemenően figyelembe veszi a Tokaji Világörökség érdekeit – reagált a nyilatkozatra Rónavölgyi Endréné szerencsi polgármester.

A kizárólag mezőgazdasági alapanyagokat felhasználó erőmű az alkalmazott világszínvonalú technológiának köszönhetően környezetvédelmi szempontból mindenben megfelel az előírásoknak, amit a 2007. február 12-én lakossági közmeghallgatással lezárult szakhatósági vizsgálat is megerősített. A létesítmény előzetes terveit az elmúlt év decemberében a Világörökségi Tervtanács véleményezte, azokkal kapcsolatban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is megtette az észrevételeit. A beruházók ezek figyelembevételével átdolgozzák a terveket, ami alapján kijelenthető, a létesítmény felépítésénél a Tokaji Világörökség szempontjai maximálisan érvényre jutnak. A munkát Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye nélkül nem kezdik meg a területen.

Hagyományokhoz illeszkedik

A szerencsi önkormányzat az elmúlt években már bizonyította a táj védelme, a természeti környezet iránti elkötelezettségét, amikor nem támogatta a borvidék peremén egy használt akkumulátorokat feldolgozó üzem létrehozását. A mostani beruházás azonban találkozik az önkormányzat elképzeléseivel, harmonizál a testület által elfogadott a település általános rendezési tervvel. A település határában lévő keleti ipartelepen, az ipari parkban – amint a neve is jelzi – került kijelölésre ilyen jellegű beruházásokra terület.

Az elmúlt években mintegy félmilliárd forintot fordított Szerencs a terület infrastruktúrájának fejlesztésére. A városban évszázados hagyománya van a mezőgazdasági alapanyagok feldolgozásán alapuló iparnak, amelyre a több mint egy évszázada működő helyi cukorgyár is példaként szolgál. Ez üzem az egyik meghatározója annak a látványnak is, ami Hegyalja kapujában fogadja az érkezőket. Az új erőmű teljes mértékben illeszkedik a hagyományokhoz, amellett hogy méretében kisebb, kinézetében igényesen tervezett, a részleges földbe süllyesztéssel, a 37-es számú főút mellett domb létesítésével és a megvalósuló fásítással nem lesz idegen a környezettől.

Első lenne

Ilyen erőművek Európa több országában működnek (Dánia, Spanyolország, Anglia), többek között a szintén a világörökség részét képező Cambridge közelében, Ely helységben, ahol a létesítmény tájképbe illesztését a Szerencsen tervezetthez hasonló módon érték el.

Az ország első szalmatüzelésű erőművének a megvalósítása kiemelt jelentőségű. Azon túl, hogy nem veszélyezteti a tájra jellemző értékek megőrzését és a világörökségi peremterület védelmét, a beruházás az egész térségre kedvező hatást gyakorol – húzta alá a polgármester.

Kapcsolódó cikkek: