Erin Brockovich Ausztráliában harcol egy finomító ellen

A világhírű amerikai környezetvédő, Erin Brokovich is harcba száll egy nyugat-ausztrál bányászati vállalat ellen. Az Alcoa nevű cég finomítójának környékén élők a vállaltot teszik felelőssé betegségeikért.

A Nyugat-Ausztráliában található Yarloopban csaknem 160-an panaszkodnak légzőszervi betegségekre, bőrirritációra, torokfájásra, kimerültségre, mentális betegségre, gyomorbántalmakra, orrvérzésre, a rák egyes fajtáira, és számos más szervi bajra legalább 11 éve. Az olajfinomító környékén lakók azt állítják: a szomszédos üzem által kibocsátott szennyeződések okozzák a betegségeiket.

A városka lakói e-mailben keresték meg Erin Brockovich-ot, akit egy kaliforniai bányavállalat elleni kampány és az azt feldolgozó, Julia Robert főszereplésével készült hollywoodi film tett ismertté. Brockovich érdeklődését felkeltette a levél: ajánlott egy toxikológust is, aki megvizsgálta a betegeket és a körülményeket.

A yarloopi közösség vezetője úgy nyilatkozott: nem akarják, hogy az Alcoa nevű céget felszámolják, csak azt szeretnék, hogy a vállalat “feleljen azért, amit a lakosokkal tettek.” Simon Morrison, Erin Brockovich ausztrál ügyvédje szerint azonban még korai lenne kártérítésről beszélni, bár abban biztos, hogy a lakosoknak igazuk van.

Az Alcoa szerint a finomító Nyugat-Ausztrália legjobban ellenőrzött ipari létesítménye, amely mind az ott dolgozók, mind a környező lakosok számára teljesen biztonságos. A vállalat szóvivője szerint “a finomító a világ legszigorúbb egészségügyi és környezetvédelmi előírásainak is megfelel és ez így marad akkor is, ha a jövőben terjeszkedni fog. És természetesen ezekről a tényekről szívesen tájékoztatják Erin Brockovichot is.”Sporthírek