Érettségi: semmi zűr, semmi botrány

Akt.:
Illusztráció - Érettségi: semmi zűr, semmi botrány
Illusztráció - Érettségi: semmi zűr, semmi botrány
Borsod-Abaúj-Zemplén – A diákok hamarosan megtudják, hogy sikerült az írásbeli érettségijük.

A héten véget érnek az írásbeli érettségi vizsgák, a diákok egészen június 8-áig készülhetnek az újabb megméretésre, azaz az emelt szintű szóbelikre. A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályán Társy József főosztályvezetőtől megtudtuk: az idei érettségi vizsgák az előzetes ütemezésnek megfelelően, menetrend szerint, rendben zajlanak. A vizsgák helyszíneiről rendkívüli eseményről, esetleges szabálytalanságról szóló bejelentés eddig nem érkezett. A tavaszi érettségi vizsgákra 8747-en jelentkeztek a megyében.

Másolatot készíthetnek

A főosztályvezető elmondta: az írásbelik eredményét hamarosan a diákok is megismerhetik, mivel a szaktanári értékelést még a szóbeli vizsgák előtt nyilvánosságra kell hozni. A középszintű dolgozatokat az iskolaigazgató által meghatározott helyen és időben tekinthetik meg a diákok (erre egy munkanapot, 8 órát kell biztosítani), az emelt szintű dolgozatok központilag meghatározott időpontja június 5-e. A diákok a dolgozatról kézzel vagy elektronikus úton másolatot készíthetnek, és az értékelésre észrevételt tehetnek. A vizsgázó észrevételeit a megtekintést követő első munkanap végéig (16 óráig) adhatja le. Az észrevétel benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása esetén egy napon belül lehet igazolási kérelmet előterjeszteni.

Az észrevételeket a középszintű írásbeli esetében az iskola egyik szaktanára végzi (az elbírálásban nem vehet részt az a tanár, aki eredetileg javította a dolgozatot), az emelt szintű írásbeli esetén az észrevétel és a feladatlap a kormányhivatalhoz kerül. A hivatal a feladatlapot egy másik szaktanárral újraértékelteti, majd az eredményt megküldi az iskola igazgatójának.

ÉM-HE