Friss hírek

2011.05.10. 16:57

Tolnában folytatódik a díjnyertes szociális építőtábor

<p>Azt még nem tudják, hogy pontosan mire költik az osztrák alapítványtól elnyert 15 ezer eurót, de az már biztos, hogy nyáron egy alapítvánnyal együtt három Tolna megyei településen tesznek rendbe egy-egy háza t- mondta a Független Hírügynökségnek Fehér Katalin, a Társadalomelméleti Kollégium tagja. Szociális Építőtábor elnevezésű projektjükkel 2010-ben tizenkét szociális bérlakást hoztak rendbe önkéntesek bevonásával Nagykanizsán, ezzel csökkentették a lakbértartozásokat is. Munkájukat május 1-jén a Sozialmarie nevű szociális innovációkat díjazó osztrák alapítvány első hellyel ismerte el.</p>

Még nem volt idejük kitalálni, hogy mire fordítják az első díjjal járó 15 ezer eurót, de az biztos, hogy a szociális bérlakásokban élők gondjain enyhítenek majd, ahogy eddig is. Az még kérdéses, hogy melyik településeken segítenek majd - mondta Fehér Katalin. Az már biztos, hogy nyáron egy alapítvánnyal együttműködve három Tolna megyei településen segítenek majd rendehozni egy-egy házat. Ők az önkénteseket biztosítják majd, a másik alapítvány a mikrofinanszírozást, de a tulajdonosok is összegyűjtöttek már némi pénzt - tette hozzá.

Az osztrák Sozialmarie-díjat azért kapták, mert 2010-ben szociális építőtábort szerveztek Nagykanizsán. Tizenkét szociális bérlakást újítottak fel, így hatvan emberrel tettek jót. Nemcsak szebb lett az otthonuk, hanem anyagilag is tudták segíteni őket, hiszen az önkormányzat jóváírta a lakbértartozásból az értéknövekedést - mondta Kovács Vera, a Társadalomelméleti Kollégium tagja. Hozzátette: erősödött a közösség is, lelkesedést is vittek az embereknek, és ezek is nagyon fontos értékek.

A Sozialmarie díjazottjai között volt még két további magyar projekt: ezer-ezer eurót nyert a roma kisebbség képviselői és a rendőrség tisztjei közötti kommunikációt segítő STEPPS utóprogram és az online jelnyelvi szótár bővítését és karbantartását végző Hallatlan Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!