Érettségi

Érettségi. A szó maga annyira komoly, olyan félelmetes és nagy dolgot sejtet. Valamit, ami megváltoztatja az ember életét. Vagy legalábbis felosztja az időt a megmérettetés előtti és utáni szakaszra. Szántó Rita írása.

Valami olyan eseményt értünk alatta, amitől egy fiatal majd érettebbé, felnőttebbé, felelősségteljesebbé válik. Miközben annyi történik, számot ad tudásáról – nem tudásáról –, bebizonyítja, érdemes volt vagy sem négy évig koptatnia a középiskola padjait.

Közel negyedszázaddal ezelőtt persze én is érettségiztem, én is azt gondoltam, ez valami nagyon komoly, félelmetes esemény. Azt hittem, ezután valami más következik majd, az érettségi bizonyítványba beírt jegyekkel együtt megkapjuk az érettséget, a felnőttséget, és miénk a világ.

Talán így is volt, már, ami a világot illeti. A többi pedig csak szép lassan jött, mégis egyik pillanatról a másikra. Megtapasztalásokkal, szerelmekkel, csalódásokkal, születésekkel, gyásszal, haraggal, örömmel, barátságokkal, ismerkedéssel, találkozásokkal, búcsúzásokkal.

Jó lenne most érettségizni. Igaz, a tudásom megkopott, de a tapasztalatok, érzések „súgnának”. Mert már nem azt írnám Radnóti Miklósról, József Attiláról, amit a könyvekből, tanároktól megtanultam. Azt írnám, amit az élet tanított meg róluk, nekem, hogy valóban érett legyek. Vagy valami olyasmi.

– Szántó Rita –
hirdetés


hirdet�s