Eredménytelenül zárult a hétfői ötpárti egyeztetés a költségvetési plafontörvényről

Eredménytelenül zárult a hétfői ötpárti egyeztetés a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslathoz – közismertebb nevén a költségvetési plafontörvényhez – benyújtandó, a múlt szerdai ötpárti megbeszélésen kompromisszumként kidolgozott módosító csomagról.

Szabó Lajos, az MSZP költségvetési munkacsoportjának vezetője az egyeztetés után a Független Hírügynökségnek elmondta: a törvényjavaslat hétfőre tervezett részletes országgyűlési vitájának elhalasztását kérik, mert még további egyeztetésekre van szükség.
Szabó Lajos kiemelte: ez azt is jelenti, hogy mindegyik parlamenti frakció benyújtja a maga önálló módosító indítványát a törvényjavaslathoz.

Az MSZP szakpolitikusa megerősítette, hogy a múlt szerdai egyeztetésen négy pontban sikerült megállapodnia az öt parlamenti pártnak: a Költségvetési Tanács létrehozásában, a stabilitási és adóreform alap létrehozásában, az eredeti terveknél is alacsonyabb költségvetési plafon mértékében, ezzel párhuzamosan a költségvetés kiadási oldalának csökkentésében. Ám pontos összegeket nem árultak el. Emellett a múlt szerdán egyetértés volt abban is, hogy kezdeményezik a kormánynál, hogy nyújtson be új 2009-es adótörvényt.

Szabó Lajos az adótörvény módosításával kapcsolatban csak annyit közölt: a kormány csak tájékozódik arról, hogy milyen módosítáasokat kellene benyújtani.