Eredménytelen egyeztetés a gyülekezési törvényről

Eredménytelenül zárult a gyülekezési törvény módosításáról tartott ötpárti egyeztetés pénteken, mert a parlamenti pártok nem tudtak megegyezni a kormány által javasolt módosításokról. A kormánypártok és az MDF mindenképpen szükségesnek tartotta volna a gyülekezési törvény módosítását, a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz azonban elzárkózott a kérdéstől.

A gyülekezési törvény módosításához a Fidesz támogatása is kellett volna, ez ugyanis kétharmados törvény. A párt szerint azonban nem a törvénnyel, hanem annak alkalmazásával, a rendőrök fellépésével van probléma.

Petrétei József, igazságügyi miniszter a találkozó után azt mondta: függetlenül attól, hogy eredménytelen volt a pénteki egyeztetés a kormány elé terjeszti a módosító javaslatot, és majd a kabinet dönti el, hogy benyújtják-e az Országgyűlésnek.

A gyülekezési törvény tervezett módosításai között szerepelt, hogy maximum 4 napos demonstrációkat lehetne bejelenteni közterületre, de errre egymás után többször is lehetőség lenne. A Fidesz éppen az ehhez hasonló tervek miatt nem támogatja a törvény módosítását, mivel ezek szerintük korlátoznák a gyülekezéshez való jogot. Egy ponton a Fidesz is támogatja a kormány elképzeléseit, méghozzá azt, hogy minden esetben azonosítót kelljen viselniük a rendőröknek, igaz ez a passzus nem a gyülekezési, hanem a rendőrségi törvény módosítását érinti. A tervezett módosítások között szerepelt még, hogy a demonstrációk résztvevői az arcukat nem takarhatták volna el és ezzel összefüggésben a rendőrökön is kell lennie jól látható azonosítónak. A rendezvényeket a tervek szerint csak 30 nappal korábban lehetett volna bejelenteni és legfeljebb négy és maximum nyolc óra hosszan foglalhatnának le olyan közutakat, ahol járművek közlekednek.

A Fideszes Balsai István a találkozón ígéretet kapott arra is, hogy Petrétei József írásban tájékoztatja őket arról, hogy az őszi zavargások kapcsán hány rendőr ellen indítottak eljárást és ezek milyen szankciókat vontak maguk után. Korábban a Fidesz ezt szabta feltételéül annak, hogy tárgyaljanak a gyülekezési trövényeről. Az igazságügyi miniszter szerint várhatóan a jövő héten kapja meg a Fidesz a levelet.