Eredménytelen a MÁV gépjármûtendere

A MÁV-nak csak évi 800 millió forintja van újonnan beszerzendõ személy- és kisteherautóinak bérleti és üzemeltetési költségeire, a márciusban kiírt flottaüzemeltetési közbeszerzési eljárására azonban 1,44-2,24 milliárdos ajánlatok érkeztek, ezért a tendert eredménytelennek nyilvánították – áll a vasúttársaság pénteki közleményében. Új felhívást szándékoznak kiírni, egyúttal meghosszabbították a korábbi szerzõdést, amelynek keretében 940 darab gépjármûvet évi 1,36 milliárdért lízingelnek.

Március végén írta ki a MÁV Zrt. az eljárást saját maga és három leányvállalata, a személyszállító MÁV-Start, a mozdonyüzemeltetõ MÁV-Trakció és a javító MÁV-Gépészet számára személyautók és kisteherautók tartós berletû beszerzésére és teljes körû flottaszerû üzemeltetésére. Öt ajánlat érkezett, megfelelõ azonban nem akadt közöttük, ezért a társaság az eljárást eredménytelennek nyilvánította, amit Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter elfogadta.

Az eredménytelenség oka az, hogy az alapító, vagyis a minisztérium a jármûflotta teljes, bérleti és üzemeltetési költsége nem haladhatja meg évente a 800 millió forintot, a beérkezett ajánlatok azonban 1,44-2,24 milliárdot tartalmaznak – közölte a vasúttársaság. A MÁV új közbeszerzési eljárást tervez.

A vasúttársaság tudatja azt is, hogy már tavaly áprilisa óta folytat tárgyalást az elõzõ tender gyõztesével, a LeasePlan Hungária Kft.-vel a bérleti szerzõdés meghosszabbításáról. Ez addig marad hatályban, amíg az új közbeszerzés nyomán megtörténhet a flottacsere. Az eddigi szóbeli hosszabbítást január 21-én írásba foglalták, de új feltételekkel. A kezdeti 1161 darab helyett már csak 940 jármûvet tartalmaz, az éves díj pedig 1,66 milliárdról 1,36 milliárdra csökkent.Sporthírek