Eredményes a húsvéti rendőrségi razzia

Minden tizedik megállított sofőrről derült ki vasárnap, hogy ivott, mielőtt a volánhoz ült volna. Szombaton ennél rosszabb volt a statisztika. A két nap alatt 80-nál több embertől vették el a jogosítványát ittas vezetés miatt. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a szabályok szerint egy pohárral sem szabad inni vezetés előtt.

Vasárnap – azaz a fokozott húsvéti razzia második napján – 16.719 autóst ellenőriztek a rendőrök. Közülük 166-ról derült ki, hogy ivott, 38-an ráadásul annyit, hogy még a helyszínen elvették a jogosítványukat.

A szombati nap statisztikája rosszabb: akkor hatszázzal kevesebb járművet állítottak meg, mégis több volt az ittas sofőr – összesen 205 -, és 44 vezetői engedélyt el is kellett venni, tehát többet, mint vasárnap – mondta el a Független Hírügynökségnek Pausz Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Pausz Ferenc emlékeztetett, hogy ma Magyarországon egy pohárral sem lehet inni vezetés előtt. Hiszen még az alacsony alkoholszintnél is vannak olyan fiziológiai mutatók amelyeket nem tud szabályozni az ember, ilyen például a látótér beszűkülése.

Az, hogy milyen büntetést kap a szabálytalankodó sofőr, az ittasság mértékétől függ: 0,8 ezrelék alatt szabálysértésnek, afelett pedig vétségnek minősül, ez utóbbi esetben akkor, ha klinikai tünetek is vannak, tehát a mozgáson vagy beszéden is észrevenni, hogy az illető ivott.

Azt nehezen lehet meghatározni, hogy a 0,8 ezrelékes értéket mennyi alkohollal lehet elérni, ez függ a testsúlytól, a nemtől, de még az idegrendszeri állapottól is. Az mindenesetre biztos, hogy ha valaki megiszik 3 üveg sört, vagy két féldeci tömény italt egy üveg sörrel, akkor már meghaladja a véralkoholszintje a határértéket – mondta Pausz Ferenc.

Ha valaki mégis iszik húsvétkor, meg kell várnia, míg az alkohol kiürül a szervezetéből és csak azután ülhet a volán mögé. Egy deci pezsgő, vagy két deci bor 2 óra alatt ürül ki, fél deci konyak, pálinka, vagy viszki pedig 2-3 óra alatt. Ezen az időn túl pedig még további 2-3 óra “plusz pihenés” is javasolt.