Erdogan szerint pártja folytatja a köztársaság alapelveinek megvédését

A török miniszterelnök ígéretet tett a törökországi szekularizált rendszer megőrzésére, miután pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megmenekült szerdán a betiltástól. “Az AKP, amely sosem volt a szekularizáció-ellenes tevékenység gyújtópontja, folytatja a köztársaság alapelveinek megvédését” – mondta Recep Tayyip Erdogan pártja székházában.

“Mostantól mindenki – és különösképp mi, politikusok – felelősek vagyunk azért, hogy ne sodorjuk Törökországot a mostanihoz hasonló helyzetbe” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az AKP ennek a felelősségnek a tudatában folytatja tevékenységét. Erdogan ígéretet tett arra, hogy erősíti a “szociális békét” és a “nemzeti egységet” a megosztott országban. Egyben hangsúlyozta, hogy az alkotmánybíróság döntése “erősíteni fogja a demokráciát és a törvények szerepét”.

A kormányon lévő AKP előzőleg épphogy megmenekült a betiltástól, miután az alkotmánybíróság 11 tagja közül hat a párt megszüntetését célzó indítvány ellen szavazott szerdán. A testület ugyanakkor súlyos pénzbírságra ítélte a politikai szervezetet a szekularizáció elleni tevékenysége miatt. A török főügyész vádbeszéde szerint az előző választásokon fölényes győzelmet aratott párt a világi Törökországot támadó elemek gyűjtőpontjává vált. A főügyész ezért az AKP beszüntetését, valamint az elnök, a miniszterelnök és további 69 párttagnak a pártpolitikától öt évre való eltiltását szerette volna elérni.

A kérés egyébként precedens nélküli volt Törökországban, és politikai krízishez vezethetett volna. Előzőleg az Európai Unió bővítési biztosa, Olli Rehn is arra figyelmeztetett, hogy az ügy megakaszthatja Törökország uniós csatlakozási folyamatát. Az AKP korábban azt nyilatkozta, hogy szakított iszlamista gyökereivel, és támogatja Törökország uniós tagságát.