Erdogan nem indul az elnökválasztáson

Engedve a közvélemény nyomásának nem indul a török elnökválasztáson Recep Erdogan. A török kormányfő korábban egy iszlámista szervezetet vezetett, az emberek az utóbbi hetekben tömegmegmozdulásokon tiltakoztak személye ellen, mondván, ha megválasztják, az ország iszlám állammá válhat. A kormányzó iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) Erdogan helyett a jelenlegi külügyminisztert, Abdullah Gült jelölte az államfői tisztségre.

Az AKP többségben van a török parlamentben, így Gült nagy valószínűséggel megválasztják a május közepén távozó, világinak tartott államfő, Ahmed Necdet Sezer helyére. Az AKP szerint Gült egész Törökország elfogadja, az ellenzék szerint viszont az ő személye sem garancia a világi értékek megvédésére. A választás pénteki első fordulóját bojkottálja az ellenzék, reményeik szerint így elérik, hogy az alkotmánybíróság később megsemmisítse a választás eredményét.

Törökországban a törvényhozás választja az elnököt.

Az 550 fős parlamentben többségben lévő AKP szerint azonban akkor is érvényes a szavazás, ha csak a képviselők egyharmada van jelen a voksoláskor.